U Keniji protesti zbog učestalih femicida

Piše: Objavljeno: 28/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

U više gradova Kenije organizovani su masovni protesti zbog femicida i drugih vrsta nasilja nad ženama koji se, prema zvaničnim podacima, često dešavaju u toj državi.

Stotine građana su se okupile u Najrobiju, Nakuruu, Mombasi, Nijeriju i Lodvaru, a neki nose plakate s imenima ubijenih. Protesti prate niz brutalnih ubistava žena, a građani traže od vlasti da ubrzaju pravdu za sve nedavne žrtve seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.

Lokalne grupe za ljudska prava kažu da Vlada Kenije mora proglasiti femicid nacionalnim vanrednim stanjem, a klasni femicid posebnim zločinom, različitim od ubistva. Istraživanje iz 2022. godine pokazalo je da je najmanje jedna od tri žene iz Kenije pretrpjela fizičko nasilje u nekom trenutku svog života.

Prema podacima organizacije Amnesty International, u Keniji je, u periodu od 2016. do prošle godine, zabilježeno više od 500 slučajeva femicida, prenosi rtcg.me.

Kenija ima jake zakone protiv rodno zasnovanog nasilja, ali većina počinitelja ostaje nekažnjena u procesima koji se odugovlače godinama.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content