U izdanju CEKUM-a objavljen Romski pojmovnik

Piše: Objavljeno: 02/04/2024
featured image

Foto: CEKUM

U izdanju Javne ustanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore objavljen je Romski pojmovnik autorke dr Vesna Delić.

Koliko je poznato, riječ je o jedinstvenoj publikaciji koja omogućava da se zainteresovana javnost na jednom mjestu upozna i dobije više  informacija o Romima i etničkim grupama koje se za njih vezuju.

Naslov Romskog pojmovnika dopunjen je podnaslovom „I više od toga“, koji upućuje na činjenicu da publikacija svojim sadržajem prevazilazi format pojmovnika i donosi produbljena saznanja o istoriji, kulturi i tradiciji Roma i etničkih grupa koje se nerijetko poistovjećuju sa njima.

,,Iskazan je i kulturološki i institucionalni odnos koji su drugi narodi imali i još uvijek imaju prema Romima”, navodi se u saopštenju.

Romski pojmovnik je svojevrsni tip leksikona koji u sebi sadrži osnovne odrednice o kulturi Roma, ali i drugih etničkih manjina koji se često vezuju za Rome, ali sa njima ne dijele isti etnički identitet.


,,Publikacija ima za cilj da doprenese podizanju svijesti o značaju očuvanja identiteta i kultre Roma, kao manjinske zajednice,  i informisanje i edukaciju većinske javnosti o  najvažnijim identitetskim pitanjima svojih sugrađana, komšija i prijatelja”, zaključuje se u saopštenju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content