U fokusu: Žene u Avganistanu godinu dana nakon talibanskog preuzimanja vlasti

Piše: Objavljeno: 23/08/2022
featured image

Foto: Emilie Richardson/togetherwomenrise.org

Prije godinu dana, tačnije 15. avgusta prošle godine, talibani su ušli u glavni grad Avganistana- Kabul i preuzeli kontrolu nad zemljom.

Tokom proteklih godinu dana, kršenja ljudskih prava žena i djevojčica su u stalnom porastu. Uprkos početnim obećanjima da će ženama biti dozvoljeno da ostvaruju svoja prava u okviru šerijatskog zakona, uključujući pravo na rad i učenje, talibani su sistematski isključivali žene i djevojke iz javnog života.

Žene nemaju pozicije u kabinetu u de fakto administraciji, koja je takođe ukinula Ministarstvo za ženska pitanja i na taj način efektivno eliminisala pravo žena na političko učešće. Talibani su takođe zabranili djevojčicama da pohađaju školu nakon šestog razreda i zabranili ženama da rade većinu poslova van kuće, piše unwoman.org.

Ograničenja kretanja i tijela žena nastavljaju da eskaliraju. Talibani su u maju odredili da žene moraju da pokriju lica u javnosti i naložili im da ostanu u svojim domovima osim u slučajevima kada je to zaista neophodno. Ženama je zabranjeno da putuju na velike udaljenosti bez pratnje muškarca, a ženama bez pratnje se sve više uskraćuje pristup osnovnim uslugama.

Lišene svojih prava, pod stalnom prijetnjom nasilja, avganistanske žene i djevojke nemilosrdno nastavljaju sa svojim životima. Za neke to znači formiranje novih grupa civilnog društva koje bi se bavile potrebama zajednice; za druge to znači da ponovo otvore svoje poslovanje i da se vrate na posao. Za sve, to je čin neviđene, nečuvene hrabrosti.

Ovaj namjerni niz mjera diskriminacije žena i djevojčica u Avganistanu je takođe užasan čin samosabotaže za zemlju koja se suočava sa ogromnim izazovima, počevši od klimatskih i prirodnih katastrofa pa do izloženosti globalnim ekonomskim vjetrovima koji ostavljaju oko 25 miliona Avganistanaca u siromaštvu.

,, Bez punog učešća žena i djevojaka u svim aspektima javnog života, male su šanse za postizanje trajnog mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja. Zato apelujemo na de facto vlasti da otvore škole za sve djevojčice, da uklone ograničenja za zapošljavanje žena i njihovo učešće u politici svoje nacije, i da ukinu sve odluke i politike kojima se ženama oduzimaju njihova prava. Pozivamo na okončanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama. Pozivamo vlasti da obezbijede da žene novinarke, braniteljke ljudskih prava i akteri civilnog društva uživaju slobodu izražavanja, pristup informacijama i mogu da rade slobodno i nezavisno, bez straha od odmazde ili napada”, kazala je Sima Bahous, podsekretarka UN-a i izvršna direktorica UN Women-a.

Kako je istakla, podrška međunarodne zajednice pravima žena i njeno ulaganje u same žene važnije su nego ikad: u usluge za žene, u poslove i preduzeća koja vode žene, i u žene liderke i ženske organizacije. Ovo uključuje ne samo podršku pružanju humanitarne pomoći, već i stalne i neprestane napore na političkom nivou da se dođe do promjena.

,, Svakodnevno se zalažemo za obnavljanje, zaštitu i promovisanje punog spektra prava žena i djevojčica. Takođe stvaramo prostor za same avganistanske žene da se zalažu za svoja prava. Godinu dana kasnije, sa tako smanjenom vidljivošću žena i tako ozbiljno prekršenim pravima, od vitalnog je značaja usmjeriti ciljana, značajna i sistematska finansijska sredstva kako bi se riješila i preokrenula ova situacija i kako bi se olakšalo značajno učešće žena u svim angažmanima zainteresovanih strana u Avganistanu, uključujući u delegacije koje se sastaju sa talibanskim zvaničnicima.

Decenije napretka u oblasti rodne ravnopravnosti i ženskih prava izbrisane su za samo nekoliko mjeseci. Moramo nastaviti da djelujemo zajedno, ujedinjeni u našem insistiranju na garancijama poštovanja punog spektra ženskih prava, uključujući obrazovanje, rad i učešće u javnom i političkom životu. Moramo nastaviti da upućujemo kolektivni i kontinuirani poziv talibanskom rukovodstvu da u potpunosti poštuje obavezujuće obaveze prema međunarodnim ugovorima čiji je Avganistan potpisnik. I moramo nastaviti da podižemo glasove avganistanskih žena i djevojaka koje se svakodnevno bore za svoje pravo da žive slobodnim i jednakim životima. Njihova borba je naša borba. Ono što se dešava ženama i djevojkama u Avganistanu je naša globalna odgovornost”, zaključila je Bahous.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content