U Dubaiju otvorena biblioteka u obliku knjige

Piše: Objavljeno: 07/08/2022
featured image

Foto: Vicharam / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Najnovija biblioteka i kulturni centar arapskog svijeta svoju svrhu prikazuje kroz arhitekturu. „Mohamed bin Rašid“ je najnovija biblioteka u Dubaiju koja se prostire na 54.000 kvadratnih metara i poziva javnost da istraži preko milion štampanih i digitalnih naslova, uz više od 6 miliona istraživačkih članaka.

Spoljašnjost biblioteke izgleda kao otvorena knjiga. Svaki sprat biblioteke sadrži različite žanrove, pozivajući posjetioce da provedu vrijeme u istraživanju i otkrivanju, piše portal delfi.rs.

Čitav sprat biblioteke je posvećen rijetkim i antikvarnim izdanjima, među kojima su naslovi koji datiraju čak i iz 13. vijeka.

„Biblioteka ’Mohamed bin Rašid’ je najnovija biblioteka u arapskom svijetu. Od samog početka smo se trudili da bude savremena biblioteka i izvor znanja“, rekao je Mohamed al-Mur, direktor biblioteke.

Ova biblioteka se smatra za najveći kulturni projekat u Dubaiju. Pored svog jedinstvenog izgleda, nju krase i ekološki elementi poput solarnih panela i reciklirane vode, koja se upotrebljava za njeno zelenilo.

Izgradnja biblioteke je najavljena u februaru 2016. godine, u skladu sa „Godinom čitanja“.

Iako je njeno otvaranje najavljeno za 2018. godinu, biblioteka je otvorena u junu ove godine.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content