U doba korone zvanično bilo deset hiljada otkaza

Piše: Objavljeno: 21/06/2021
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

U Crnoj Gori je od početka aprila prošle godine, kada je počeo uticaj epidemije koronavirusa na crnogorsku ekonomiju, do kraja istog mjeseca ove godine bez posla ostalo oko deset hiljada radnika, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) iz mjesečnih biltena.

Najveći broj prestanka radnih odnosa, od ukupno 10,44 hiljade, odnosi se na istek ugovora o radu na određeno vrijeme, a takvih slučajeva zabilježeno je 8,51 hiljadu. To je 81 odsto od ukupnog broja razloga za prestanak radnog odnosa, kojih zvanično ima 13, pišu Vijesti.

Iz ZZZ je objašnjeno da se te brojke odnose na one koji se nakon prestanka radnog odnosa po nekom od navedenih razloga jave na njihovu evidenciju i u prijavnom listuću navedu te podatke. Kako kažu, većina to i uradi zbog dobijanja naknade za nezaposlene ili pomoći koje su preko ZZZ dijeljene u sklopu ekonomskih mjera protiv krize izazvane pandemijom.

Takođe, moguće je da je ukupan broj gubitka radnih mjesta i manji od ovog, jer je, s obzirom na glavni razlog raskida isteka ugovora o radu na određeno vrijeme, jedna osoba mogla imati više raskida mjesečnih ugovora o radu na određeno vrijeme.

Podaci odudaraju od onih koji se dobiju upoređivanjem ukupnog broj nezaposlenih na evidenciji ZZZ, kojih je na kraju marta prošle godine bilo 35,5 hiljada, a na kraju aprila ove 56,4 hiljade. Rast broja nezaposlenih je duplo veći od broja onih koji su u istom periodu zvanično dobili otkaz ili im je raskinut radni odnos.

Ta razlika je nastala jer su se u međuvremenu na evidenciju biroa prijavljivali i oni koji su radili u sivoj zoni, pa su ostali bez posla, kao i oni koji imaju neke druge prihode ili ih neko izdržava, ali su se prijavili Zavodu kako bi dobili naknadu ili pomoć koja je dijeljena u proteklih godinu dana.

Drugi najbrojniji razlog za prekid radnog odnosa bilo je zaključivanje sporazuma između poslodavca i radnika o njegovom prestanku, a takvih slučajeva od početka aprila prošle godine do kraja aprila ove bilo je 541. To je 5,1 odsto od ukupnog broja svih razloga za prestanak radnog odnosa.

Zbog stečaja, likvidacije ili drugog prestanka rada poslodavca, došlo je do prekida radnog odnosa u 481 slučaju, što je 4,6 odsto od ukupnog broja svih razloga.

Većina tih prijava prestanka radnog odnosa desila se krajem marta i u aprilu ove godine, kada je u stečaj otišao Montenegro Airlines, koja je i jedina veća kompanija u periodu krize koja je na takav način okončala poslovanje. To pokazuje i da je mali broj poslodavaca okončao rad u periodu krize, već da im je najjednostavniji način za smanjenje troškova bilo da sačekaju da njihovim radnicima istekne ugovor o radu na određeno, što se najčešće odnosi na period od jednog do tri mjeseca.

Za drugih oko 900 prestanaka radnog odnosa navedeni su neki od preostalih deset razloga sa liste, kao što su izrečena mjera prestanka radnog odnosa zbog povrede radnih dužnosti i obaveza, neopravdan izostanak sa posla ili jednostran raskid ugovora od zaposlenog.

Najviše prestanaka radnog odnosa bilo je u julu prošle godine, 1,4 hiljade, od čega je istek ugovora o radu na određeno bio razlog u 1,24 hiljade slučajeva, 49 radnih odnosa je prekinuto sporazumom, a 19 zbog stečaja, likvidacije ili drugog prestanka rada poslodavca.

U julu 2019. bilo je svega 285 prekida radnog odnosa, od čega je za 233 razlog bio istek rada na određeno vrijeme.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content