U decembru potrošeno 23 odsto struje više nego mjesec ranije

Piše: Objavljeno: 27/01/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u decembru preuzeli ukupno 274.940.334 kWh električne energije, što je oko 23 odsto više u odnosu na novembarsku potrošnju i na nivou energije preuzete tokom istog perioda prethodne godine, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Najviše električne energije, kako su naveli, oko 38 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada, Tuzi, Zete i Cetinja (Region 2).

“Očitano je ukupno 404.784 brojila, ili 94 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto”, saopšteno je iz CEDIS-a.

Ekipe Sektora za održavanje su, kako navode, u decembru na 10/0,4 kV nivou realizovale 2.118 intervencije na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata (10/0,4 kV) iznosila je oko 193 hiljade eura.

Na distributivnu mrežu je u decembru priključeno 1170 novih korisnika.

Iz CEDIS-a navode da se prethodnog mjeseca intenzivno radilo na stvaranju preduslova za izgradnju 1,8 miliona eura vrijedne trafostanice 35/10 kV “Bigova”.

“S tim u vezi potpisan je ugovor sa projektantom za uklapanje u 10kV mrežu i donijeta Odluka o izboru najpovoljnije ponude za reviziju uklapanja u 10kV mrežu. Na nivou sekundarne mreže završeni su radovi na ugradnji reklozera na tri 10 kV dalekovoda u kolašinskoj opštini (‘Gornja Morača’, ‘Rovca’ i ‘Skrbuša’) za koje je izdvojeno oko 250 hiljada eura. Takođe završeni su oko 140 hiljada eura vrijedni radovi na izgradnji dvije trafostanice u Podgorici, naponskog nivoa 10/0,4 kV (‘Brijeg Morače 1’ i ‘Br. 2 (nova) – prema DUP-u ‘Konik – Stari Aerodrom – faze III’). Tokom decembra završena je i 85 hiljada eura vrijedna rekonstrukcija niskonaponske mreže (STS 10/0,4 kV “Zenica”) u Pljevljima. Djelimično su i završeni radovi na izgradnji 10 kV kablovskog voda ‘TS Ševari I – TS Ševari II – TS Emisioni centar’. Za ovu investiciju je planiran iznos od 115 hiljada eura”, navodi se u saopštenju.

Iz CEDIS-a navode i da je tokom decembra na području Crne Gore ugrađeno 44 novih, elektronskih brojila.

“Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 340 hiljada, čime je pokriveno oko 79 odsto konzuma”, kazali su iz CEDIS-a čija je osnovna djelatnost distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže.

U saopštenju se navodi i da CEDIS distribuira električnu energiju za oko 434 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content