U Crnoj Gori 42.690 nezaposlenih

Piše: Objavljeno: 12/05/2023
featured image

Foto: rtcg.me

U Crnoj Gori završno sa jučerašnjim danom je 42.690 nezaposlenih lica što je za 2,9 odsto manje u odnosu na mart ove godine, kazala je u emisiji “Mreža” na TVCG načelnica odsjeka za pripremu za zapošljavanje Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Alisa Dizdarević.

“Na jučerašnji dan smanjena je nezaposlenost tako da je trenutno stanje 42.690 nezaposlenih lica što je za 2,9 odsto manje u odnosu na mart ove godine”, kazala je Dizdarević.

Istakla je da se raduju tom trendu opadanja nivoa nezaposlenosti.

“To je direktno uticalo i na pad stope nezaposlenosti sa 18.9 na 18.3”, navela je Dizdarević.

Kazala je da to nudi nadu u uspjeh i saradnju u ovim sezonskim mjesecima nezoposlenih sa poslodavcima.

“Zavod za zapošljavanje Crne Gore se trudi da inovira i reformiše pružanje usluga mjera i aktivnosti kako za poslodavce tako i nezaposlena lica jer su oni naši direktni korisnici usluga i mi smo posrednici u toj saradnji”, kazala je.

Istakla je da reformom kroz određene nove mjere i grupisanjem novih kapaciteta ZZZCG trudi se da na različite načine smanji nezaposlenost.

“U poslednje vrijeme je akcenat stavljen na pripremi nezaposlenih lica za sezonski rad. U suštini to su lica kojima ne treba dodatna motivacija ali je potrebno neke dodatne vještine kako doći do poslodavca, na koji način aplicirati i slično”, objasnila je Dizdarević.

Istakla je da kada procedura za uvezivanje nezaposlenih sa poslodavcima nije komplikovana.

“Kada je u pitanju uvezivanje poslodavaca sa nezaposlenima mi organizujemo grupne selekcije kojima poslodavac prisustvuje i može sam da odabere ili u saradnji sa savjetnicima”, kazala je Dizdarević.

U vezi predstojeće sezone, ZZZCG radi na motivisanju nezaposlenih lica da iskoriste svoju šansu za zaposlenje.

Istakla je da se kod nas stranci zapošljavaju po Zakonu o strancima koji je u nadležnosti MUP-a.

“Znam da je skraćen taj period u tom procesu tako što oni predaju za privremeni boravak i za dozvolu za rad u isto vrijeme bez obzira što još uvijek nisu našli posao. Tako da na taj način skraćuju taj period, a onda potpisivanjem ugovora automatski ulaze u nadležnosti Uprava carine i prihoda”, zaključila je.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content