U četvrtak krizni plan u vezi Afričke kuge svinja

Piše: Objavljeno: 15/01/2024
featured image

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković saopštio je da crnogorski sistem nije zakazao u slučaju afričke kuge svinja, te da će na sjednici Vlade u četvrtak biti donesen krizni plan.

Joković je na konferenciji za medije istakao da se bolest nije pojavila ni na jednoj domaćoj životinji.

“Sistem nije zakazao, jedini u regionu da nije bilo prenošenja na domaće životinje. Da li ćemo imati posljedica – imaćemo, preduzećemo sve mjere. I Vlada i ministarstvo će preduzeti sve mjere da ovo što se pojavilo ne pređe na domaće životinje. Ogromne su štete u Srbiji i Hrvatskoj”, rekao je on.

Joković je dodao da kritni plan još nije utvrđen.

“Ja vjerujem ako se pojavi na farmama ono što je definitivno da se svaka životinja mora uništiti i vjerujem da će država naći sredstva da to isplati”, kazao je.

Apelovao je na farmere da osiguraju imovinu i slušaju savjet struke.

Direktor Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković kazao je da su prošle godine za jedan dan alizirali sve uzorke.

“Namirnice se analiziraju. Periodično se pronalaze štetne materije. Svaka životinja koja bude zaklana bude pregledana. Svaka peta životinja. Africka kuga ne može se prenijeti na čovjeka, ali nije preporučeno korišćenje mesa”, istakao je na konferenciji.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content