U Češkoj inflacija 15,1 odsto

Piše: Objavljeno: 11/01/2023
featured image

Foto: Pexels

U Češkoj se krajem godine nastavilo usporavanje inflacije, u decembru je stopa iznosila 15,8 odsto a za cijelu 2022. godinu 15,1, što je drugi najgori rezultat u istoriji samostalne Češke.

Veća inflacija, 20,8 odsto, bila je 1993. godine, saopštio je danas zavod za statistiku. Motor inflacije su kao i prethodnih mjeseci bile cijene namirnica, energija i stanovanja prije svega zbog skupog gasa.

Hljeb je poskupio u odnosu na decembar 2021. za 38 odsto, piletina za 43 odsto, mlijeko za 55 odsto, jaja za 92 odsto, ulje i mast za 38 odsto, dok je šećer u decembru bio skoro dva puta skuplji nego prije godinu dana.

Gas kojim se greju domaćinstva poskupio je 140 odsto u odnosu na decembar 2021. godine, ugalj i čvrsta goriva za 66 odsto a grejanje i topla voda za 29 odsto. Električna energija pojeftinila je za 21,2 odsto, prenosi rtcg.me.

Cijene roba u odnosu na decembar 2021. povećane su za 17,8 odsto, a cijene usluga za 12,5 odsto.

Analitičari i ekonomisti očekivali su da će u decembru inflacija dostići 16 do 17 odsto a slažu se da je smanjilo prije svega pojeftinjenje zbog pomoći države, odnosno postavljanje gornje granice za cijene električne energije i gasa.

Češka narodna banka očekuje osjetno smanjenje inflacije od proljeća ove godine i računa da će već u drugoj polovini godine biti oko 10 odsto a 2024. godine bi mogla da se vrati na dugoročni cilj, od dva do tri odsto godišnje.

“Ne može se isključiti da će nas visoka inflacija mučiti duže nego što sad mislimo. Mijenjaju se očekivanja ljudi o inflaciji i pojedini privredni subjekti reaguju tako da oni poskupljuju zato što poskupljuju drugi oko njih. To može da izazove relativno dugotrajnu inerciju inflatornih pritisaka”, kazao je agenciji ČTK ekonomista Štepan Kšeček.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content