U Budvi i Kotoru zakup jednosobnog stana 1.500, u Podgorici 450 eura

Piše: Objavljeno: 04/05/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Izdavanje stanova od početka rata u Ukrajini poskupilo je u Podgorici 60 odsto, a na Primorju duplo, tako da je sada renta za jednosoban stan u Kotoru i Tivtu do 1.500, dok je prosječna u Podgorici 450 eura. U ponudi, kako su kazali sagovornici Pobjede, manjih stanova skoro da i nema.

Analiza

Kako je Pobjedi kazao ekonomski analitičar Darko Đikanović, bum tržišta nekretnina u 2022. godini je imao ogroman uticaj na izdavanje stanova gdje su rente porasle 50 do 60 odsto u odnosu na pretprošlu godinu.

– U Podgorici, trenutna prosječna renta jednosobnih stanova iznosi 450 eura, dok je u 2021. iznosila 300 eura – ističe Đikanović i objašnjava da je to posljedica

dolaska velikog broja stranaca u Crnu Goru, posebno Ukrajinaca i Rusa što pokazuje da je ovaj tržišni segment pod velikim uticajem globalnih faktora.

– Nažalost, zbog toga stanodavci često otkazuju najam dugogodišnjim podstanarima, koji opet teško nalaze novi stan po pristojnoj cijeni – navodi Đikanović.

Vlasnik ,,Multitask nekretnina“ Stefan Mišković potvrdio je analize, ali i naveo da se posljednjih mjeseci ,,smiruje situacija“.

– Čini se da tržište ulazi u mirniju fazu i da su cijene u određenim djelovima grada krenule ka dolje, pa do kraja godine očekujemo pad cijene rente. Najviše se traže stanovi u Siti kvartu, Central pointu, Master kvartu, Preko Morače, mada je velika tražnja za sve djelove grada. Jednosoban stan i garsonjeru ne možete naći ispod 300 eura, a najniža stanarina je 250 eura u starogradnji – tvrdi Mišković.

Interesovanje

Naveo je i da počinje jenjavati tražnja Rusa i Ukrajinaca.

– Najtraženije su garsonjere i jednosobni, mada su i dvosobni u zadnje vrijeme na tražnji. Minimalni period zakupa je godinu dana. Što se tiče Primorja, tražnje ima, ali ponuda nije velika ponuda, a cijene su baš visoke.

– U Kotoru i Tivtu jednosobni se izdaju od 800 do 1.500, a garsonjere do 700 eura – kazao je Mišković.

U ,,AS nekretninama“ su kazali da se slabije bave izdavanjem, a najamnina stanova u ponudi je skočila za 50 odsto.

– Zakupnine su prevelike za naš standard, a tek sporadične tražnje ima od Ukrajinaca i Rusa – kazali su iz ove agencije.

Vlasnik ,,Kamin nekretnina“ Dušan Ranković potvrdio je da su Rusi, Ukrajinci i Turci podigli cijene.

– Stanari koji su plaćali 350 eura kiriju sada dobijaju otkaze da bi izdavali Rusima, Ukrajincima, Turcima za 700 eura. Još se nijesu smjestili ni svi Ukrajinci, a novi dolaze i iznajmljuju uglavnom na nekoliko mjeseci, jer se valjda nadaju skorom prekidu rata. U posljednje vrijeme dosta Turaka otvara firme i oni takođe traže stanove. Na tržištu nekretnina se trenutno dešavaju nelogične stvari – smatra Ranković.

– Trenutno su se cijene stabilizovale i po mojoj procjeni neće više rasti, a i đe će više – kaže u čudu Ranković.

Navodi da se pojavilo dosta nelegalnih izdavalaca i prodavaca nekretnina koji čekaju u tri sata ujutro kupce i pogađaju velike poslove, a ne plaćaju porez.

– Mnogo ljudi trenutno radi na divlje. Sve je poskupilo. Za mene je ovo potpuno nelogično i mislim da ne može dugo da traje – zaključuje Ranković.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content