U Bijelom Polju zajednička željeznička granična stanica Crne Gore i Srbije

Piše: Objavljeno: 24/01/2023
featured image

Foto: rtcg.me/arhiva

Vlada je najavila otvaranje zajedničke željezničke granične stanice Crne Gore i Srbije u Bijelom Polju, čime će se, kako su kazali, skratiti vrijeme zadržavanja i potrebne procedure na graničnom prelazu između Crne Gore i Srbije i omogućiti nesmetan protok ljudi i robe, kao i povećanje stepena korišćenja transportnih sredstava. To se može vidjeti u Programu ekonomskih reformi Crne Gore za period 2023. do 2025. godine. Program je nedavno usvojila Vlada.

Taj projekat, kako se navodi, spada u širi kontekst regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, odnosno Transportne zajednice Jugoistočne Evrope i Akcioni plan. Tim dokumentom je, kako se navodi, bila planirana izgradnja zajedničkog željezničkog međugraničnog prelaza između Srbije i Crne Gore, piše rtcg.me.

“Predložena reformska mjera tretira samo jedan granični prelaz, kao zreliji za realizaciju u odnosu na neke druge (na primjer, Tuzi na granici sa Albanijom, koji je takođe dio Akcionog plana), za koje tek treba zatvoriti finansijsku konstrukciju i pokrenuti odgovarajuće procedure nabavki. Ova  reformska mjera se može posmatrati i kao dio šireg nastojanja da se podstakne koridorski razvoj i skrati vrijeme prevoza tereta od Luke Bar ka Srbiji”, piše u  Programu ekonomskih reformi Crne Gore za period 2023. do 2025. godine. 

Najavljeno je da su u toku 2023. godine planirane završne aktivnosti na izvođenju radova adaptacije i rekonstrukcije stanične zgrade u Bijelom Polju, uređenju staničnog trga, pristupa stanici, kao i ugradnja novog osvjetljenja na svim kolosjecima stanice Bijelo Polje. 

U toku 2024. godine planiran je završetak radova, provjera svih potpisanih protokola, zatim dislociranje državnih organa obje države i početak rada zajedničke granične stanice Bijelo Polje.

Takođe, za 2025. godinu planirana je puna implementacija rada u stanici, uz davanje predloga za poboljšavanje rada. 

Za realizaciju su zaduženi Ministarstvo kapitalnih investicija i Željeznička infrastruktura Crne Gore.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)