U 2023. rekord u potrošnji uglja u svijetu

Piše: Objavljeno: 15/12/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

U svijetu je u 2023. potražnja za ugljem dostigla 8,53 milijarde tona, što je istorijski rekord, saopštila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

“Od 2024. godine globalna potrošnja uglja trebalo bi da pokaže tendenciju opadanja”, ocijenila je IEA u prognozama objavljenim dva dana nakon završetka 28. međunarodnog sastanka UN o klimi u Dubaiju, gdje je u okviru borbe protiv globalnog zagrijevanja upućen apel za napuštanje izvora fosilnih goriva.

IEA ističe veliku potražnju za ugljem u Aziji. Ove godine je potrošnja u Kini skočila za 220 miliona tona (4,9 odsto) u odnosu na 2022, u Indiji za 98 miliona tona (osam odsto), a u Indoneziji za 23 miliona tona (11 odsto).

S druge strane, potrošnja je manja u Evropi, gdje se bilježi nagli pad od 107 miliona tona ili 23 odsto, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je registrovan pad od 95 miliona tona ili 21 odsto, prenosi rtcg.me.

IEA je saopštila da je zbog rata u Ukrajini imala problem da saopšti prognoze za Rusiju, četvrtog najvećeg potrošača uglja u svijetu.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)