Tvrde da će sa računa svojih likvidnih firmi isplatiti 3,8 miliona dolara

Piše: Objavljeno: 15/01/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Kompanija Vektra Jakić, vlasništvo Dragan Brkovića podnijela je zahtjev da izmiri dug od 3,8 miliona dolara prema Investiciono-razvojnom fondu (IRF), potvrđeno je Pobjedi iz grupacije Vektra Montenegro.

Dug je nastao kao posljedica nevraćanja kredita od tri miliona dolara uzetog iz sredstava iz Abu dabi fonda.

– Inicirali smo svojim zahtjevom da finansijski izmirimo obaveza prema IRF-u, a da se kolateral vrati Vektri Jakić. Kredit iz Abu Dabi fonda vraćen je kolateralom koji je dat IRF-u – kazali su iz Vektre Montenegro.

Vektra Jakić je preko IRF-a iz sredstava Abu Dabi fonda pozajmila tri miliona eura za proizvodnju peleta, a dug je zbog kamata porastao na 3,8 miliona. Žirant za kredit je bila država.

Upitani kako će vratiti dug, iz Vektre Montenegro su kazali da će ga isplatiti neka od likvidnih firmi iz njihovog sistema.

– Radi se o sistemu od pet – šest firmi i sigurno će se sa računa jedne od njih isplatiti dug. Dakle, to je naš problem i nijesmo sa prijedlogom izašli baš napamet – poručili su iz Vektre Montenegro i ističu da čekuju da bi nakon isplate duga IRF-u mogle da im se vrate koncesije.

– Vraćanje koncesija je jedini uslov, jer fabrika ne može raditi bez sirovine. Ozbiljno se radi na stvaranju uslova za pokretanje proizvodnje. Važno je da fabrika počne da radi, da vrati ljude na posao i da Vektra izmiruje sve obaveze iz tekuće proizvodnje, jer je logično da taj sistem može da uposli veliki broj ljudi pošto se radi o najmodernijoj tehnologiji – saopšteno je iz Vektre Montenegro.

U četvrtak je na sjednici Vlade konstatovano da Vektra Jakić ne može da radi jer nema koncesiju i da je trenutna situacija najgora.

– Imaju fabriku koja je spremna da zaposli na stotine građana Pljevalja. Nadam se da ćemo pronaći neko rješenje. Krucijalno je da vratimo ljude na radna mjesta i pokrenemo proizvodnju – kazao je premijer Dritan Abazović.

Prema podacima iz privrednog registra u sistemu Vektre je devet firmi od kojih je šest u stečaju. Od tih u stečaju sa potvrđenim planom reorganizacije su Vektra Boka i Vektra Jakić.

Za tri firme koje nijesu u stečaju (Vektra development, Vektra plaža i Vektra optel) nema podataka o poslovanju, osim za Vektru optel, koja je prijavila minus od 22,7 hiljada eura za 2021. godinu. Ta kompanija ima 800 hiljada eura kredita i račun joj je u blokadi 1.507 dana.

Račun Vektre Jakić je u blokadi 2.244 dana, a u 2021. godini su prijavili minus od 2,9 miliona eura. Firma je zadužena 93 miliona eura. Vektra Boka je u 2021. prijavila minus od 800 hiljada eura, račun joj je u blokadi 1.195 dana i zadužena je 19 miliona eura. Vektra investment je u blokadi 579 dana, 2021. je završila u minusu od 202 hiljade eura i sa četiri miliona eura kredita.

U stečaju su još Horajzon lodžistiks, Vektra Montenegro i Vektra avijejšn, za čije poslovanje nijesu podnošeni finansijski izvještaji Poreskoj upravi. Zanimljiva je, dakle, samo Vektra plaža, jer radnici Vektra Boke tvrde da sav novac od prodaje nekretnina njihove firme liježe na račune te kompanije osnovane 2019. godine.

Podsjećamo da je privremenom mjerom Privrednog suda iz 2019. godine Vektri Jakić bilo omogućeno da nastavi sa eksploatacijom šuma i nakon što je Uprava za šume raskinula koncesioni ugovor. Privremena mjera ukinuta je u martu 2021.

Prošle godine je započet novi spor po tužbi Vektre Jakić koja zbog, kako tvrde, neosnovanog raskida koncesionog ugovora za eksploataciju šuma, od države traži odštetu od 62,2 miliona eura.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content