Tužilaštvo da reaguje na mizogniju i primitivizam

Piše: Objavljeno: 15/10/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Član Savjeta NB ,,Radosav Ljumović“ Emilo Labudović uputio je skandalozne uvrede ambasadorki SAD Džudi Rajzing Rajnke. On je, komentarišući saopštenje američke ambasade vezano za satavljanje nove vlade, na Fejsbuku najgnusnije uvrijedio uvaženu ambasadorku.

-Vlade će biti, kakvu god da dogovore i kakvu god da odobre nalogodavci i gospodina Spajića i gospođe Rajnke. Ali, gorak ukus poniženja, puzajućeg posrnuća i nepitanja sa sopstvenim gaćama ostaće još dugo, dugo pošto gospođa Rajnke svoju pozamašnu pozadinu preveze preko okeana. Ali, kad bolje razmislim, ne samo da smo zaslužili ovo poniženje, već bi ono, možda, moglo da bude korisno, otrežnjujuće. Da nam otvori oči i podigne nas iz blata – napisao je Laudović, poznat po ratnohuškačkoj karijeri novinara tokom krvavih devedesetih.

Šef Kluba odbornika Demokratske partije socijalista u Skupštini glavnog grada Andrija Klikovac objavio je na Tviteru skrinšot objave Labudovića u kojoj vrijeđa ambasadorku SAD Džudi Rajzing Rajnke, piše Pobjeda.

Klikovac je ukazao na to da je Labudovića predložila gradonačelnica Podgorice Olivera Injac.

– Ovo je neki novi nivo ,,kulture“ u Podgorici. Bravo Milojku Spajiću i gradonačelnici – poručio je Klikovac u objavi na Tviteru.

Ksenija Aranitović, odbornica DPS-a u Skupštini glavnog grada, komentarisala je pisanje Emila Labudović o ambasadorki SAD u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

-Mizoginija i najprimitivnije uvrede na djelu. Naredna vlada otvoreno će biti antizapadna i proruska. Borba za evropske vrijednosti biće mukotrpna i teška – poručila je Aranitivić.

Novinarka Vesna Rajković-Nenadić smatra da je to potpuno očekivana reakcija imajući u vidu ko je to napisao.

-Emilo Labudović je prosto sinonim ratnohuškačkog novinarstva i da se u ovoj državi desila lustracija on ne bi mogao biti dio javne sfere i ne bi mogao pokrivati poziciju koju danas pokriva. Drugi aspekat je to što neki mlađi građani nijesu na najbolji način upoznati sa djelovanjem Emila Labudovića i sličnih njemu i zato danas imamo poplavu svega ovoga što nam se dešava. Kada je riječ o javnoj sferi i Fejsbuku, nadležni državni organi imaju sijaset mogućnosti da reaguju, jer njegova izjava spada u domen spornog govora i tužilaštvo treba da procijeni da li je takav govor i zabranjen – kaže Rajković-Nenadić.

Komentarišući činjenicu da osim članova DPS-a niko ni od institucija, niti od NVO sektora nije reagovao na ovu skandaloznu uvredu Rajković-Nenadić kaže da ne smijemo zaćutati.

-Ne smijemo zaćutati, ali ne znam ni koliko ima efekta ima bilo kakva rekacija jer je javni prostor toliko kontaminiran da bi morali da reagujete svakog dana po nekoliko puta imajući u vidu šta sve čujemo u javnoj sferi, posebno kada je riječ o društvenim mrežama koje su popuno neregulisane – kaže Rajković-Nenadić.

Direktorica Crnogorskog ženskog lobija Aida Petrović poručuje da osuđuje ovakvu vrstu mizogenih napada.

-Naravno da osuđujem ovakve gnusne uvrede, ali i ambasadorka može direktno da se uvjeri kakav je svjetonazor, koji dijeli ratni huškač i nekadašnji novinar Javnog servisa Emilo Labudović, na vlasti u Crnoj Gori. Ovakva mizoginija i mržnja koje se ubacuju u javni prostor za nas su u stvari svakodnevna pojava – kaže Perović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content