Tuzani poručili: Pravo na život bez nasilja

Piše: Objavljeno: 03/10/2021
featured image

Građani Tuzi na mirnom okupljanju u centru izrazili su protest povodom ubistva 19-ogodišnje Š.B. Protest je održan u organizaciji NVO Pokret za razvoj Tuzi i Centar za ženska prava.

Više desetina okupljenih građana nosilo je transparente na crnogorskom i albanskom jeziku, zahtijevajući pravdu u slučaju ubijene djevojke, piše rtcg.me.

Nosili su i njene fotografije, te natpise sa porukama “Učite sinove da žene nisu objekti”, “Pravo na život bez nasilja”, “Pravda ponekad spava, ali nikad ne umire”, “Juče Šejla, danas ti”, “Ovdje nema sigurnosti, ni kuća više nije sklonište”…

Ubistvo djevojke osudio je na Tviteru potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

“Tragedija u Tuzima posljednji je alarm nadležnim institucijama sistema koje moraju pronaći mehanizme zaštite žrtava nasilja u porodici”, istakao je Abazović.

Kazao je da “stojimo čvrsto uz naše žene, majke, sestre i zajedničkim snagama moramo učiniti sve da ih zaštitimo, a počinioce privedemo pravdi”.

Marković: Podržavam reakciju građana 

Reagovao je i poslanik DPS-a Duško Marković, koji kaže da podržava opravdanu reakciju građana.

“To je tragedija koja ne pogađa samo njenu porodicu, već cijelu zajednicu i društvo. Jedan mladi život je ugašen, i to je velika opomena – da se svako nasilje mora sasjeći u korijenu”, napisao je Marković na Tviteru.

Država je, kaže Marković, dužna da uspostavi predan i odgovoran rad institucija, sposobnih da zaštite svaku porodicu i pojedinca.

Policija i dalje traga za osumnjičenim

Organizatori traže hitno pokretanje istrage o slučaju mlade žene, koja je policiji prijavljivala nasilje.

Ovim protestom, kako su kazali, žele da podrže porodicu ubijene 19-ogodišnjakinje u potrazi za pravdom i da, kako navode, spriječe da još života bude izgubljeno usljed porodičnog nasilja i nasilja nad ženema.

“Tražimo od Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore i potpredsjednika Vlade za bezbjednost, Dritana Abazovića, pokretanje hitne istrage o ovom slučaju nasilja nad ženama, koje je završilo tragičnim gubitkom mladog života, uprkos činjenici da je nasilje prijavljivano policiji i pravosuđu”, navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, policija i dalje traga za Ilirom Đokajem koji je osumnjičen za ubistvo.

Iz policije je TVCG rečeno da im je osumnjičeni od ranije poznat zbog nasilja u porodici i zbog sumnje da se bavio neovlašćenom proizvodnjom i prodajom opojnih droga. 

Izvršna direktorica Centra za ženka prava Maja Raičević kazala je za Dnevnik Televizije Crne Gore (TVCG) da je imala uvid u prijavu ubijene djevojke.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content