Turska: Godišnja inflacija porasla na skoro 80 odsto

Piše: Objavljeno: 03/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Godišnja inflacija u Turskoj porasla je u julu na skoro 80 odsto, pokazali su danas zvanični podaci. Turski Institut za statistiku saopštio je da su potrošačke cijene porasle za 79,6 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Nezavisni stručnjaci smatraju da je inflacija mnogo veća od zvaničnih podataka. Ekonomisti takođe ocjenjuju da je porast inflacije uzrokovan uvjerenjem predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da, uprkos utvrđenoj ekonomskoj teoriji, do inflacije dovodi visoka cijena zaduživanja, prenosi rtcg.me.

Turska centralna banka je od prošlog septembra umanjila kamatnu stopu sa 19 na 14 odsto. Centralne banke širom svijeta rade suprotno, podižući kamatne stope kako bi se izborile sa visokom inflacijom na globalnom nivou.

Godišnja inflacija u zemljama evrozone u julu dostigla je rekordnih 8,9 odsto, a u junu je u SAD dostigla 9,1 odsto, najviše u protekle četiri decenije.

Prošle godine, turska lira je izgubila 44 odsto vrijednosti u odnosu na američki dolar. Prema današnjem kursu, jedan američki dolar vrijedi 17,95 lira.

Vrijednost lire prema dolaru sada je oko 25 odsto niža nego na početku godine.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content