Trgovinski suficit eurozone u oktobru 11,1 milijarda

Piše: Objavljeno: 17/12/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Eurozona je u trgovini robom sa ostatkom svijeta u oktobru, prema prvoj preliminarnoj procjeni, ostvarila suficit od 11,1 milijarde eura, saopštio je Eurostat.

Iz Eurostata su podsjetili da je u oktobru prošle godine eurozona zabilježila deficit u trgovini robom od 28,7 milijardi eura, prenosi rtcg.me. Zemlje eurozone su u oktobru u ostatak svijeta izvezle robu u vrijednosti od 246,9 milijardi eura, što predstavlja pad od 2,4 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, navodi se na web stranici te organizacije.

Uvoz robe je u istom periodu pao 16,3 odsto međugodišnje na 235,8 milijardi eura. Trgovina unutar eurozone je u oktobru pala 8,8 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, na 221,1 milijardu eura. Trgovinski suficit EU u oktobru iznosi 9,4 milijarde eura.

U oktobru je u 17 zemalja EU registrovan pad izvoza u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je u deset zemalja zabilježeno povećanje izvoza. Najveći međugodišnji pad izvoza je zabilježen na Kipru 35 odsto, u Estoniji 20,9 odsto, Litvaniji 17,6 odsto, a najveći porast u Sloveniji 9,6 odsto i Rumuniji 5,5 odsto.

Međugodišnji pad uvoza je u oktobru zabilježen u svim zemljama Evropske unije osim u Slovačkoj i na Kipru, a uvoz je najviše pao u Litvaniji 22,8 odsto, Finskoj 21,9 odsto i Letoniji 21,4 odsto.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content