Trećina žena žrtva fizičkog ili seksualnog nasilja

Piše: Objavljeno: 10/03/2021
featured image

Gotovo svaka treća žena u svijetu suočila se najmanje jednom sa fizičkim ili seksualnim nasiljem, pokazalo je novo istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i njoj partnerskih organizacija.

Do sada najobimnijim istraživanjem nasilja nad ženama, čije je rezultate SZO danas objavila, obuhvaćeno je 158 zemalja i seksualno nasilje nad ženama i djevojčicama starijim od 15 godina, prenosi rtcg.me.

Generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus rekao je da rezultati predstavljaju “užasavajuću sliku” koja zahtijeva akciju vlada i zajednica.

“Procjena je da se 736 miliona žena, gotovo svaka treća na svijetu, najmanje jednom u životu suočila ili s nasiljem u vezi, ili seksualnim nasiljem osobe koja joj nije partner ili sa oba”, kazao je Gebrejesus.

Istraživanje je pokazalo i da takvo nasilje počinje rano pošto se četvrtina djevojaka koje su bile u vezi suočila sa nasiljem partnera prije ulaska u pozne dvadesete godine.

Podaci se odnose na period od 2010. do 2018. godine, tako da ne obuhvataju uticaj pandemije korona virusa.

Prema više istraživanja, tokom epidemije je došlo do rasta broja slučajeva porodičnog nasilja u mnogim oblastima gdje je uvedena zabrana kretanja radi suzbijanja virusa.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content