Trećina đaka pije, ne zanima ih škola

Piše: Objavljeno: 07/12/2023
featured image

Gotovo trećina crnogorskih učenika – 31,7 odsto, uzrasta od 13 do 18 godina, povremeno, redovno ili često konzumira alkoholna pića.

To su pokazali rezultati istraživanja “Zdravstvena kultura mladih i upotreba alkohola” koje su juče predstavili v. d. direktorice Zavoda za školstvo Irena Pavlović, savjetnik u toj instituciji Zoran Lalović i izvršna direktorica NVO Forum MNE Jelena Fuštić.

Istraživanje je sprovedeno među 7.524 đaka, od čega je skoro polovina u završnemi razredima osnovnih škola, a ostali su srednjoškolci.

Osim 31,7 koji su priznali da kontumiraju alkohol, 11 procenata đaka nije htjelo da odgovori na to pitanje, dok 57 odsto tvrdi da nikad nijesu probali alkoholna pića.

Da je alkohol ogroman problem i među starijim osnovcima i među srednjoškolskom populacijom, svjesni su i u Udruženju Roditelji.

Direktorica Kristina Mihailović kazala je da će Udruženje, već od idućeg mjeseca, “sprovoditi aktivnosti kako bi se upotreba alkohola kod mladih svela na minimum”.

“Alkohol je djeci, nažalost, vrlo dostupan i to na svakom koraku. Apsolutno se ne provjerava da li se poštuje zakon. Ne provjerava se jesu li maloljetnici, ni da li im se na osnovu toga zabranjuje upotreba alkohola. Slična situacija je i sa kafićima. Svuda su im dostupni alkoholni proizvodi, a iako inspekcije kontrolišu objekte, oni plate neku kaznu i nastavljaju sa daljim radom. Treba razmišljati i o njihovoj apsolutnoj blokadi, odnosno zatvaranju. Osim što krše zakon, njihova apsolutna je odgovornost da brinu o tome”, rekla je Mihailović, dodajući da brojke mladih koji piju alkoholna pića zabrinjavaju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)