Treći poziv za dodjelu bespovratnih sredstava

Piše: Objavljeno: 14/04/2021
featured image

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) objavio je danas treći Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje, u iznosu od tri do 7.5 hiljada eura, iz pretpristupnih fondova Evropske unije (EU).

Konferenciju je otvorila državna sekretarka u Ministarstvu ekonomskog razvoja dr Milena Lipovina Božović, koja je ovom prilikom istakla da su sredstva za realizaciju ovog poziva obezbijeđena iz pretpristupnih fondova Evropske unije i to kroz 18 miliona vrijedan Program Evropske unije i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Ovaj projekat predstavlja važan primjer uspješne saradnje Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore, kao i kontinuitet podrške koju pružaju u oblastima zapošljavanja, obrazovanja i socijalne politike.

,,U skladu sa opštim ciljem ovog Programa, a to je da se obezbjedi razvijeno i kohezivno društvo kroz pružanje boljih uslova za podizanje nivoa zapošljivosti stanovništva, poboljšanje kvaliteta formalnog i neformalnog obrazovanja i cjeloživotnog učenja, uz socijalno uključivanje osoba u nepovoljnom položaju i smanjenju rizika od siromaštva, definisane su i aktivnosti programa”, kazala je Lipovina-Božović

Ona je dodala da kada je u pitanju podrška namijenjena sektoru zapošljavanja i tržišta rada, kroz ovaj Program je za različite aktivnosti u svrhu povećanja zapošljivosti i otvaranja novih radnih mjesta izdvojeno 8,7 miliona eura, i to: 3,5 miliona eura izdvojeno je za podršku samozapošljavanju, oko 1,6 miliona eura za podršku osposobljavanju i zapošljavanju nezaposlenih lica u deficitarnim zanimanjima u Crnoj Gori, kao i jačanju zapošljivosti nezaposlenih pripadnika RE populacije.

Kako je kazala, 2,7 miliona eura planirano je za dodjelu bespovratnih (grantova) za podršku zapošljavanju u manje razvijenim opštinama u Crnoj Gori. Dodatno, oko 470.000 eura je izdvojeno za jačanje kapaciteta aktera na lokalnom nivou i uspostavljanje lokalnih partnerstava za zapošljavanje.

Očekivani rezultati su jačanje inkluzije i zapošljivosti dugotrajno nezaposlenih lica, s posebnim naglaskom na korisnike socijalne pomoći, žene, mlade i lica s invaliditetom, podržavanjem života u zajednici, ali i kroz lokalne inicijative za zapošljavanje, naglasila je Lipovina-Božović.


Državna sekretarka se posebno osvrnula na značaj adekvatne selekcije korisnika grantova, kao i na dodatni monitoring i evaluaciju učinaka ovog, ali i prethodna dva poziva, u cilju obezbjeđivanja dugoročne održivosti. U tom smislu, istakla je da će Zavod za zapošljavanje imati i posebnu obavezu praćenja i izvještavanja. Na kraju izlaganja Lipovina-Božović je apelovala na sve zainteresovane da se, u što većem broju, prijave na poziv.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content