Traže povezivanje radnog staža za 84 mjeseca

Piše: Objavljeno: 21/09/2023
featured image

Foto: I.B./Pobjeda

U nedostatku institucija koje funkcionišu, imajući u vidu da premijer i predsjednik države nijesu u zemlji, a da predsjednika Skupštine i nema, kako je kazao Pobjedi predstavnik bivših radnika ,,Radoja Dakića“ Milan Vukčević, juče su novi protest organizovali ispred Fonda PIO zbog nepovezanog radnog staža.

– Nije povezano 84 mjeseca radnog staža za većinu bivših radnika, jer nijesu isplaćeni doprinosi firme čiji je osnivač Vlada, a većinski vlasnik država, po osnovu naplaćenih potraživanja za zarade po pravosnažnim presudama. To utiče i na visinu penzija – kazao je Pobjedi Vukčević dodajući da se sreo i sa direktorom Fonda PIO Rankom Aligrudićem.

Pokazali su mu, kako je naveo, odluku po kojoj je Vlada uplaćivala doprinose za radnike u vrijeme dok je fabrika još radila i ukazali da većina njih ima rješenja o privremenim penzijama. Aligrudić ih je, kako je naveo Vukčević, uputio na Ministarstvo finansija.

– Tražimo sprovođenje punoljetnih pravosnažnih sudskih odluka za neto zarade, prevoz i tople obroke od 1997. godine, kada su plate zarađene, za koje su presude bile 2005. godine. To kašnjenje je ugrozilo prava i pravnu sigurnost, a nastupila je i materijalna i nematerijalna šteta što su konstatovali i Ustavni i Evropski sud za ljudska prava. Troškovi suđenja naplaćeni su od prodaje imovine, prije nego su se radnicima isplatile plate, pa ispada da troškove plaćaju radnici koji su dobili spor, jer su advokati isplaćeni od prodaje imovine od koje je trebalo da se naplate radnici – kazao je Vukčević.

Problematizuje i to što im je kamata prestala teći danom otvaranja stečaja, čime je, kako je naveo, poništena izreka iz presude da kamate teku do dana isplate i to od sudije Blaža Jovanića koji je inicijalno kao sudija Osnovnog suda donio presudu u njihovu korist, a onda bio i stečajni sudija u Privrednom sudu.

Čudno je, kako navodi Vukčević, da su gotovo svi koji su bili uključeni u problem ,,Radoja Dakića“ danas ili pod optužnicom ili suspenzijom ili u zatvoru. Navodi da je država otvorila stečaj sama protiv sebe nakon 5.744 dana u blokadi pitajući se kako su se pratili završni računi kada je u prijedlogu za otvaranje stečaja naveden dug od 10,8 miliona eura, a nakon dva mjeseca Upravi prihoda priznato 15,7 miliona.

Problematizuju i to što je Ministarstvo finansija prije radnika od prodaje imovine ,,Dakića“ naplatilo 4,67 miliona eura, dodajući da su onda morali radnicima da plate 2,4 miliona po presudama Ustavnog suda zbog povrede prava garantovanih Ustavom. Jedan od protesta će, kako je naveo Vukčević, organizovati i ispred Centralne banke Crne Gore dodajući da su sva potraživanja imala određeni redosljed, ali da se i pored toga nijesu još svi naplatili.

Najavio je da će Milojku Spajiću, ukoliko bude izabran za premijera, uputiti prigovor zbog nefunkcionisanja međuresorne radne grupe formirane početkom 2021. u vrijeme njegovog mandata kao ministra finansija. Njihov zadatak je bio da procjene fiskalne efekte potraživanja ,,dakićevaca“, ali tih informacija nema. Stečaj u fabrici otvoren je krajem 2016. godine.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content