Traže da se nastavnicima uveća plata 45 odsto

Piše: Objavljeno: 27/08/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Na sjednici Glavnog odbora Sindikata prosvjete Crne Gore odlučeno je juče da će tražiti od nadležnih da se nastavnicima poveća plata za oko 45 odsto, saznaje Pobjeda.

Na sjednici se vijećalo o izmjenama Granskog kolektivnog ugovora u sklopu kog su predloženi uvećani koeficijenti. Ostalo je da se dogovore još oko određenih detalja i da potom taj dokument pošalju Ministarstvu prosvjete u ponedjeljak ili utorak.

Taj nacrt će potom da razmatra radna grupa koja je nedavno formirana, a čine je po tri predstavnika iz resornog ministarstva i Sindikata prosvjete Cre Gore. Zadatak tog tijela je upravo da se bavi izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora. Na prvoj održanoj sjednici nedavno su se saglasili da treba da se unaprijedi socio-ekonomski položaj nastavnika, koliko je to moguće. Najavljeno je da će se pregovori nastaviti nakon godišnjih odmora.

Predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore mr Radomir Božović kaže Pobjedi da očekuju sastanak do kraja naredne sedmice. Potvrdio nam je da je njihov prijedlog da se plate uvećaju za oko 45 odsto.

Ranije su nastavnici burno reagovali na informaciju što su se drastično uvećale plate univerzitetskim profesorima i ljekarima, a njihove nijesu. Najavljivali su i mogućnost štrajka ako im se ne povećaju primanja.

Božović kaže da će vidjeti kako će reagovati nadležni na njihov prijedlog o zaradama. Sindikat će na pregovore, prema njegovim riječima, poći sa stavom koliko treba minimum da se poveća nastavnička plata, a to je – 45 odsto.

Međutim, Božović podsjeća da su ranija povećanja dijelili, da nešto dobiju u jednoj, a ostatak u drugoj godini.

– Ima prostora za razgovor. Nijesmo isključivi. Vidjećemo kako će sve da se odvija – kazao je on.

Nakon što se usvoji izmijenjeni Granski kolektivni ugovor, očekuje se da nastavnici od januara primaju uvećanu platu.

U sklopu tok dokumenta traže i da se obezbijedi plaćeni prevoz za nastavnike. Opcija je i da oni koji putuju budu prioritet prilikom zapošljavanja, u smislu da direktori imaju njihov spisak, i kada se otvori određeno radno mjesto, da prvo pozovu tog nastavnika koji putuje.

Traže i da isplata jubilarnih nagrada bude obaveza. Prijedlog je i da se uveća broj zaposlenih pedagoga, psihologa, sekretara, računovođa, u skladu sa brojem učenika…

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content