Tradicija i autentičnost: Ugostiteljski objekat „Korzo“ jedan od najstarijih u Podgorici

Piše: Objavljeno: 25/06/2022
featured image

Ugostiteljski objekat “Korzo“ jedan je od najstarijih u Podgorici. Otvoren 1953. godine u srcu Glavnog grada, u Ulici slobode, Korzo je generacijama Podgoričana bio omiljeno mjesto okupljanja i druženja.

Čuveni padobranci, išleri, baklava, boza, slatki kačamak, sladoledi, šampita, od samog otvaranja pripremaju se po istoj recepturi koja se prenosi sa generaciju na generaciju u porodici Hamza, koja je vlasnik ovog objekta.

Poslastičarnicu sada vodi Husret Hamza.

„U ponudi su burek sa mesom i sirom, zatim limunada, boza – koja je možda i najautentičnije piće kod nas, kao i kačamak koji je kombinacija sladoleda i šampite. Tu su naravno i kolači, orijentalne slastice… Receptura je ista kao i prvog dana, s time da su se nekada prodavale i bombone, karamele itd. A sedamdesetih i osamdesetih godina izdvojili su se išler i padobranac kao dva autentična podgorička recepta“, navodi Hamza.

Kako isitče, posjećenost je odlična, mnogo je Staropodgoričana, ali i mlađih ljudi i stranaca. Objekat je pored tradicionalne recepture, zadržao i autentičan izgled. Upravo autentičnost i tradicija jesu ono što Hamza smatra važnim za svaku zemlju i grad.

„To je najvažnije za jedan grad, da ima tradiciju i zanat. U mojoj kućnoj biblioteci naišao sam na časopis iz tadašnje Jugoslavije, u kojoj je Podgoričan Stanko Cerović pisao kako su šverceri „ubili“ zanatlije u Podgorici, ali i šire. Stoga, koristim ovu priliku da pozovem državu da zaštiti zanatlije, koje su važne za grad, turizam, privredu“, poručio je Hamza.

U „Korzu“ smo zatekli gošću Aleksandru Matanović koja ovu poslastičarnicu posjećuje od 1986. godine.

„Ja sam prvi put došla u ovu poslastičarnicu 1986. godine… Najpoznatiji kolači kojima se uvijek vraćam jesu padobranci i šampita, a odlični su i sladoledi i bureci. Posljednih 12 godina živim u Zagrebu, i kada god dođemo u Podogricu iskoristimo priliku da svratimo ovdje na kolače, jer ovakvih kolača nema nigdje drugo“, kazala je Matanović.

Kako zaključuje, opstanak ovakih objekata je od velike važnosti jer su oni simbol Podgorice i čuvari njene tradicije.

„Važno je očuvati ovakve radnje, jer ovo je tradicija Podgorice, brend grada po kojem je on prepoznatljiv. Ovo je mjesto koje oslikava život koji se nekada živio u Podogrici“, poručuje Matanović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content