TO Budva organizovala izlet preko Paštrovske gore

Piše: Objavljeno: 16/10/2022
featured image

Foto: Mediabiro

Turistička organizacija opštine Budva, odlučila je da obraduje sve zaljubljenike u prirodu i aktivni turizam, te sunčani vikend iskoristi za organizaciju izleta u okrugu budvanskog zaleđa.  

Šetnja uređenom i markiranom stazom, u dužini od 15 kilometara, za mnogobrojne lokalne avanturiste i posjetioce iz Rusije, predstavljala je idealnu priliku da istražujući rutu od tvrđave Kosmač na Brajićima, preko Paštrovske gore, pa sve do manastira Praskvica, još bolje upoznaju nesvakidašnje ljepote prirodnih i kulturnih zdanja u ovom dijelu crnogorskog primorja.

Iz Turističke organizacije Budva poručuju da je bila odgovornost organizovati jučerašnji događaj na kome je učestvovalo oko 100 ljudi svih starosnih dobi.

“Svi su bili fantastični, bilo je njih koji su već prošli ovu turu ali su očigledno htjeli da je ponove. Uspjeli smo u našem naumu, a to je da otvorimo drugu perspektivu Budve i Paštrovića u ovom slučaju. Koliko nam vrijeme bude dozvoljavalo otkrivaćemo i neka druga područja, a već razmišljamo da se sa Brajića spustimo u Majine. Mi imamo oko 50 kilometara pješačkih staza”, kazala je Kotarac.


Sve ljepote i kulturne vrijednosti Brajića posjetiocima je približio mještanin tog kraja Savo Martinović koji je najavio da će do kraja godine biti objavljena knjiga o Brajićima čiji je autor.

“Tvrđava “Kosmač” je zaštićeni kulturni spomenik, jedan od rijetkin na teritoriji opštine Budva. Riječ je o objektu koji je radila Austrougarska negdje polovinom 19. vijeka, a nalazi se na uzvišenju koje se zove Kosmač pa je po tom brdu tvrđava dobila ime. Ona je rađena za potrebe vojske u period kada se na ovom prostoru nalazila granica između Austrougarske i Crne Gore i to je prva međunarodno priznata granica neše zemlje uopšte”, kazao je Martinović.

Svoj jednodnevni izlet grupa je nastavila i obilaskom porodične kuće Mitrović u Paštrovićima gdje se proizvodi vino.

“Nastavio sam porodičnu proizvodnju vina i napravio novi podrum. Imamo tri vrste loza i od njih pravimo kombinaciju vina. Problem je što se vinogradarstvom ljudi malo bave jer je tu potrebno mnogo posla, a nedostaje radne snage. Više se trenutno ulaže u maslinarstvo i ova godina je dobra”, kazao je Mitrović.

Iz Turističke organizacije kažu da planiraju da nastave sa ovakvim i sličnim akcijama jer u zaleđu Budve ima šta da se vidi.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content