Timonije podržao kampanju IRF: Francuska pozdravlja snažnije uključivanje žena u ekonomski život Crne Gore

Piše: Objavljeno: 02/02/2022
featured image

,, Čestitamo Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore na proaktivnom djelovanju u korist razvoja ženskog preduzetništva u Crnoj Gori i jednakog pristupa finansijama svim ženama zainteresovanim za pokretanje biznisa“ – izjavio je ambasador Francuske, aktuelne predsjedavajuće Savjetom EU, Kristijan Timonije, koji je snažno podržao kampanju „Ona pokreće biznis“ koju je pokrenuo Investiciono-razvojni fond u cilju podsticanja i afirrmacije ženskog preduzetništva i osnaživanja žena u Crnoj Gori.

On je istakao da Francuska pozdravlja uključivanje žena u ekonomski život Crne Gore na svim nivoima.

„Inicijative koje se tiču promovisanja zapošljavanja žena dio su procesa usklađivanja društava Zapadnog Balkana na njihovom putu ka Evropskoj uniji, što je preduslov efektivnog integrisanja regiona u ekonomsku i socijalnu izgradnju Evrope“, saopštio je ambsador Timonije, piše Pobjeda.me.

„Ponosan sam što mogu da kažem da Francuska, u skladu sa svojom strategijom za Zapadni Balkan, snažno podržava Crnu Goru u ovom dijelu, njenu ekonomiju i građane, posredstvom uspostavljenog partnerstva između Francuske razvojne agencije i Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, odnosno projekta u visini od 50 miliona eura koji predstavlja okosnicu ovog preferencijalnog aranžmana kojim se ohrabruje i žensko preduzetništvo kroz namjenske kreditne linije i stvaranje povoljnog ambijenta za finansijsku inkluziju žena. Rodna ravnopravnost je, osim toga, jedan od prioriteta u mandatu predsjednika Makrona od 2017. godine. Na samom početku svog mandata francuska vlada je usvojila novi set obaveza za poslodavce u cilju promovisanja jednakosti između muškaraca i žena na radnom mjestu, ukljućujući uvođenje i objavljivanje specifičnih indikatora razlike u platama i sankcije za neuspjeh u rješavanju nejednakosti u platama žena i muškaraca.“ – kazao je ambasador Timonije.

On je istakao da je Francuska tokom svog predsjedavanja Evropskoj uniji postavila za cilj da u Evropsku povelju o ljudskim pravima unese nova prava za žene.

„U sektoru preduzetništva, u Francuskoj je nedavno izglasan zakon, poznat kao Riksenov zakon, kojim se želi obezbijediti zastupljenost žena na najvišem nivou poslovnog upravljanja u preduzećima. Njime se, takođe, upotpunjuje proaktivni pristup koji je iniciran 2011. godine, zahvaljujući kome se Francuska nalazi među prvim zemljama u svijetu kada govorimo o zastupljenosti žena u upravnim odborima. Ovaj novi zakonodavni tekst sadrži odredbe kojima se promoviše profesionalna jednakost između žena i muškaraca, naročito u pogledu zarada i borba protiv seksualnog i rodnog nasilja na radnom mjestu. Spremni smo da podržimo Crnu Goru u proaktivnom zakonodavnom procesu kojim će se konkretizovati i proširiti lijepa incijativa Investiciono-razvojnog fonda kako bi se oslobodila kreativnost i žensko preduzetništvo. Biće to za dobrobit cijelog društva!“ – naglasio je ambasador Timonije.

U okviru kampanje „Ona pokreće biznis“, raspisan je i Javni poziv za dodjelu finansijskih nagrada za najbolje investicione projekte za žene u biznisu. Na javni poziv mogu da se prijave žene koje su otpočele svoj biznis ili planiraju da unaprijede postojeći.

Pravo učešća imaju registrovana privredna društva u kojima je većinski vlasnik i izvršni direktor žena i koja su upisana u relevantne registre do datuma objave Javnog poziva, a koja posluju kraće od 24 mjeseca.

Dodatno, postoji mogućnost da aplikantkinje za realizaciju investicionih projekata konkurišu kod IRF-a za povoljna sredstva putem kreditni linija za žene u biznisu.

Za sve dodatne informacije, kontakt tel. je 080 012 012 i e-mail: onapokrecebiznis@irfcg.me od 7-15 časova svakog radnog dana, a tekst javnog poziva može se preuzeti ovdje.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content