Tek svaki dvadeseti generalni direktor je žena

Piše: Objavljeno: 13/03/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Samo 6,7 odsto mjesta u upravnim odborima zauzimaju žene, što je povećanje od 1,4 odsto u odnosu na 2018, a još manje žena, odnosno pet odsto njih ima ulogu generalnog direktora, što je povećanje od 0,6 odsto u odnosu na 2018, pokazalo je istraživanju konsultantske kuće Dilojt (Deloitte Global) i “Kluba 30 odsto” za 2021.

Deloitte Global je u saradnji sa inicijativom Klub 30 odsto, objavio sedmo izdanje izvještaja „Žene u upravnim odborima: Globalna perspektiva“ koji je, kako su saopštili, pokazao da žene zauzimaju 19,7 odsto mjesta u upravnim odborima širom svijeta ili 2,8 odsto više nego u posljednjem izdanju izvještaja objavljenom 2019. godine, prenosi gradski.me.

„Ako situacija nastavi da se razvija ovim tempom, jednaka rodna zastupljenost u odborima može se očekivati 2045. godine, za više od 20 godina“, upozoravaju autori izvještaja, uz ocjenu da se ipak radi o „blagom ubrzanju“, pošto je izvještaj iz 2019. pokazao da će se rodna ravnopravnost po tom kriterijumu ostvariti 2052. godine.

Izvještaj “Žene u upravnim odborima: Globalna perspektiva” obuhvata vijesti iz 72 zemlje o zastupljenosti žena u upravnim odborima i ispituje političke, društvene i zakonodavne trendove u osnovi prikupljenih podataka.

“Iako ohrabruje to što svijet napreduje ka rodnoj ravnopravnosti, sa izuzetkom nekoliko zemalja, ukupan napredak je spor i neujednačen”, ocijenila je direktorka u Dilojtovom Sektoru za finansijski konsalting i liderka SheXO inicijative Aleksandra Petrović.

Rezultati istraživanja ukazali su i na to da veći broj žena u upravnim odborima ne znači nužno poboljšanje situacije na svim rukovodećim pozicijama, ali i da je veća vjerovatnoća da će odbori sa raznolikim rodnim sastavom imenovati ženu na poziciju izvršnog direktora i predsjednika odbora.

Jedan od rezultata predstavljenih u izvještaju je i da su zemlje sa najviše žena na rukovodećim pozicijama one koje su izbjegavale uvođenje kvota i oslonile se umjesto njih na princip dobrovoljnosti i neobavezujuće ciljeve.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content