Talibani zabranili radio koji je emitovao obrazovni program za djevojčice

Piše: Objavljeno: 03/12/2022
featured image

Foto: Beta/AP/rtcg.me

Talibani su u četvrtak objavili da su zabranili avganistanski servis Radija Slobodna Evropa. Poznata kao Azadi, što znači sloboda, stanica emituje obrazovne programe za djevojčice u Avganistanu, kojima je zabranjeno pohađanje škole.

Zvaničnik talibanskog ministarstva informisanja Abdul Haku Hamad, tvitao je da je radio stanica koju finansiraju SAD ukinuta zbog nepoštivanja “novinarskih načela i jednostranog izvještavanja”.

Ovaj potez dolazi usred šireg gušenja sloboda avganistanskih žena i djevojaka.

Iako su talibani rekli da će štititi njihova prava nakon što su preuzeli vlast u augustu 2021. godine, ukinuli su razne slobode, sprječavajući žene da putuju na velike udaljenosti bez muške pratnje i zabranjujući djevojčicama obrazovanje, prenosi rtcg.me.

Radio Slobodna Evropa, koji je takođe poznat kao Radio Liberti, finansira američka vlada, ali je urednički nezavisna. U Avganistanu se emituje na dva glavna govorna jezika, dari i paštunskom.

Stanica je naglasila da će tražiti alternativne načine pružanja svojih usluga.

“Azadi je slamka spasa za desetine miliona Avganistanaca, što čini odluku talibana još tragičnijom”, rekao je predsjednik Radija Slobodna Evropa Džami Flaj.

Azadi je već zatvarao svoju redakciju u Avganistanu nakon što su se talibani vratili na vlast.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content