Tadžikistan zabranio nošenje hidžaba

Piše: Objavljeno: 24/06/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Predsjednik većinski muslimanskog Tadžikistana Emomali Rahmon potpisao je zakon “O proslavama i ceremonijama” kojim se zabranjuje nošenje hidžaba.

Kao obrazloženje je navedeno da hidžab “nije u duhu ove zemlje”. Hidžab se ovim zakonom zabranjuje jer se smatra stranom odjećom, a propis zabranjuje održavanje dječjih proslava za Kurban Bajram i Ramazan.

Tadžikistan već dugo ima nezvaničnu zabranu nošenja vjerskih obilježja u javnim institucijama, ali novi nacrt zakona je zabranio uvoz, prodaju, nošenje i reklamiranje hidžaba, prenosi rtcg.me.

Oni koji prekrše novi zakon takođe bi mogli biti kažnjeni visokim kaznama, od 740 dolara za fizičke lica do 5400 dolara za pravna lica.

Posljednjih su godina posebne jedinice radile na sprovođenju zabrane. Policija je takođe često pretresala tržnice kako bi hapsila one koji krše nezvaničnu zabranu.

Tadžikistan je takođe ranije zabranio duge brade i prisilio mnoge muškarce da briju svoju protiv svoje volje.

Krajem prošle godine Komisija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodnu vjersku slobodu objavila je izvještaj o Tadžikistanu.

“Kao dio napora da održi potpunu, autoritarnu kontrolu nad svim segmentima društva, vlada Tadžikistana čini sistematska, stalna i nečuvena kršenja vjerskih sloboda Tadžikistanska vlada postavila je nepotrebna ograničenja na sve aspekte vjerske prakse, uključujući molitvu, slavlja, obrazovanje i rituale”, navodi se u izvještaju.

Godine 2022. vlasti su privremeno zatvorile sve islamske knjižare u glavnom gradu zbog ‘kršenja zakona o vjeri’.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)