Svrkota: Zaduženje neminovno, kamatne stope veće i do 300 odsto

Piše: Objavljeno: 29/08/2022
featured image

Foto: rtcg.me

Neminovno je da se Crna Gora ove godine zaduži, ali su uslovi za to nepovoljniji, jer su kamatne stope skočile od 200 do 300 odsto u odnosu na prethodno zaduženje, kazao je ekonomski analitičar Novak Svrkota, u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”.

“Ja sam najavio da će ova sezona biti rekorda, samo zbog inflacije, koja realno iznosi i 30%, pa će i manji broj turista generisati veće prihode”, kazao je Svrkota.

Navodi, ipak, da je zbog inflacije, sve sada skuplje, pa i novac.

“MMF je krajnja opcija, Spajić je napravio dobar potez sa hedžingom jer je dolar ojačao i tu smo uštedjeli. Dobra stvar je koju je tada predložio da se zadužimo milijaru eura, jer su tada bile povoljne kamatne stope. Sada će biti mnogo teško i za razvijene ekonomije, a posebno nerazvijene kao naša”, naveo je Svrkota i dodao da povoljnih uslova za zaduženje nema.

“Prema riziku zemlje koja uzima kredit, ti uslovi su još nepovoljniji, tako da će nama kamatne stope skočiti 200 do 300 odsto u odnosu na prethodno zaduženje”, naveo je Svrkota.

Kaže i da nije problem zadužiti se, pitanje je šta se raditi sa tim novcem. Podsjeća da najveći dug u svijetu imaju SAD, ali se i najbrže razvijaju, piše rtcg.me.

“Ako se taj novac koristi za ulaganja i razvijanje ekonomije onda je to dobro”, naveo je Svrkota.

U kontekstu različitih brojki o stanju u ekonomiji, on navodi da je svaka vlada i politička, a da je statistika zanimljiva i svako izvlači ono što njemu odgovara.

Svrkota ističe da sadašnji predstavnici vlasti koriste da optuže prethodne, a prethodni da optuže sadašnje da loše rade.

“Mislim da bi najbolje bilo da dođu prethodni ministar (Milojko) Spajić i da razgovara sa ministrom (Aleksandrom) Damjanovićem. Ta zaduženja nisu nastajala odjednom. Mi se sada zadužujemo da vraćamo ranija zaduženja”, kazao je Svrkota.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content