Svrkota: Zaduženje neminovno, kamatne stope veće i do 300 odsto

Piše: Objavljeno: 29/08/2022
featured image

Foto: rtcg.me

Neminovno je da se Crna Gora ove godine zaduži, ali su uslovi za to nepovoljniji, jer su kamatne stope skočile od 200 do 300 odsto u odnosu na prethodno zaduženje, kazao je ekonomski analitičar Novak Svrkota, u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”.

“Ja sam najavio da će ova sezona biti rekorda, samo zbog inflacije, koja realno iznosi i 30%, pa će i manji broj turista generisati veće prihode”, kazao je Svrkota.

Navodi, ipak, da je zbog inflacije, sve sada skuplje, pa i novac.

“MMF je krajnja opcija, Spajić je napravio dobar potez sa hedžingom jer je dolar ojačao i tu smo uštedjeli. Dobra stvar je koju je tada predložio da se zadužimo milijaru eura, jer su tada bile povoljne kamatne stope. Sada će biti mnogo teško i za razvijene ekonomije, a posebno nerazvijene kao naša”, naveo je Svrkota i dodao da povoljnih uslova za zaduženje nema.

“Prema riziku zemlje koja uzima kredit, ti uslovi su još nepovoljniji, tako da će nama kamatne stope skočiti 200 do 300 odsto u odnosu na prethodno zaduženje”, naveo je Svrkota.

Kaže i da nije problem zadužiti se, pitanje je šta se raditi sa tim novcem. Podsjeća da najveći dug u svijetu imaju SAD, ali se i najbrže razvijaju, piše rtcg.me.

“Ako se taj novac koristi za ulaganja i razvijanje ekonomije onda je to dobro”, naveo je Svrkota.

U kontekstu različitih brojki o stanju u ekonomiji, on navodi da je svaka vlada i politička, a da je statistika zanimljiva i svako izvlači ono što njemu odgovara.

Svrkota ističe da sadašnji predstavnici vlasti koriste da optuže prethodne, a prethodni da optuže sadašnje da loše rade.

“Mislim da bi najbolje bilo da dođu prethodni ministar (Milojko) Spajić i da razgovara sa ministrom (Aleksandrom) Damjanovićem. Ta zaduženja nisu nastajala odjednom. Mi se sada zadužujemo da vraćamo ranija zaduženja”, kazao je Svrkota.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content