Svjetski dan turizma

Piše: Objavljeno: 27/09/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Svjetski dan turizama je međunarodni praznik koji se obilježava svake godine 27. septembra u cijelom svijetu. Cilj obilježavanja ovog dana je da se kod ljudi razvije svijest vezana za turizam, putovanja i kulturu.


Istorijat

Svjetski dan turizma se obilježava u cijelom svetu od 1979. godine. Svjetska turistička organizacija (UNWTO) je odredila 27. septembar kao Svjetski dan turizma, jer je na taj dan 1970. godine u Meksiku usvojen statut ove organizacije. Putovanja omogućuju ljudima uživanje, zadovoljstvo, ali mnoga putovanja su i obrazovnog karaktera. Da bi turistička usluga bila na očekivanom nivou potrebni su međunarodni standardi koji pružaju najbolja rješenja za tu uslugu.

Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) usvojila je na desetine međunarodnih standarda koji pružaju smjernice i služe kao važni alati u turističkoj industriji. Ovi standardi mogu da utiču na unapređenje turističkih usluga u oblastima kao što su zaštita prirodne sredine, održivi sistemi upravljanja objektima za smještaj, kao i avanturistički i industrijski turizam.


Turizam i turista kao pojam

Turizam predstavlja skup odnosa i pojava koji dolaze iz putovanja i boravka posjetilaca u neko mjesto, ako pri tom boravku oni ne odluče da im to mjesto bude stalno mjesto boravka. Termin turizam prvi put je zabilježen u rječniku francuskog filozofa, ljekara, političara i leksiografa Emila Litrea 1873. godine. Dok je turista osoba koje putuje na nekoliko sati ili duže u neku zemlju ili dio svoje zemlje, gdje nema svoje stalno mjesto boravka, a tu je iz turističkih potreba.

Termin turista je prvi upotrebio francuski književnik Anri Bel, poznat pod pseudenimom Stendal u putopisnom romanu Memoari jednog turiste 1838. godine

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content