Svijetu prijeti nestašica litijuma već 2025. godine

Piše: Objavljeno: 31/08/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Svijet bi se uskoro mogao da se suoči s nestašicom litijuma zbog velike potražnje za ovim metalom, a neki analitičari očekuju da će se to desiti već 2025. godine.

BMI, istraživačko odjeljenje njujorške agencije Fitch Solutions, u nedavnom izvještaju je zaključilo da će nestašica litijuma nastati već za dvije godine zbog velike kineske potražnje, prenosi bankar.me.

“Očekujemo da će kineska potražnja za litijumumom za električna vozila od 2023. do 2032. godine porasti u prosjeku za 20,4 odsto godišnje”, navedeno je u izvještaju.

Proizvodnja litijuma u Kini će u istom periodu porasti u prosjeku za šest odsto, što ne može zadovoljiti ni trećinu potražnje.

U svijetu je 2021. godini proizvedeno 540.000 tona litijuma, a Svjetski ekonomski forum (WEF) prognozira da će globalna potražnja za litijumom u 2030. godini biti preko tri miliona tona.

“Vjerujemo da će u svijetu nastupiti nestašica litijuma. Naravno, predviđamo rast ponude, ali će potražnja rasti mnogo bržim tempom”, izjavila je direktorica Deutsche Bank za istraživanje litijuma i čiste tehnologije Corinne Blanchard.

Predviđa “mali deficit” ekvivalenta litijum-karbonata (LCE) između 40.000 i 60.000 tona do kraja 2025. godine, ali smatra da će na kraju 2030. godine ovaj deficit biti već 768.000 tona LCE-a.

Drugi analitičari ne vide da će svjetski deficit litijuma doći tako brzo, ali ipak predviđaju manjak do kraja decenije. Prema podacima kompanije Refinitiv, u svijetu trenutno postoji samo 101 rudnik litijuma.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content