Svečano zatvoren prvi eFest Međunarodni festival gejminga i nauke

Piše: Objavljeno: 10/09/2022
featured image

Foto: Mediabiro

Dodjelom nagrada najboljima gejmerima, sinoć je svečano zatvoren prvi eFest, najveći Sci-Tech & Gaming događaj, koji je od 7. do 9. septembra održan u Crnoj Gori.

Na Evropskom prvenstvu u e-footballu, čiji je nagradni fond iznosio 10.000 evra, prvo mjesto osvojio je Marko Roksić iz Srbije, drugu poziciju zauzeo je Sevimil Mucahit iz Turske, dok su bronzu podijelili David Garevski iz Sjeverne Makedonije i Danijel Orel iz Izraela. Nagrade im je uručio predstavnik Evropske esport federacije Ido Broš. 

Tokom protekla tri dana, prema riječima predsjednika Saveza elektronskih sportova Crne Gore Filipa Šoća, Bemax arenu u Podgorici, posjetilo je preko 5.000 ljudi.

,,Fenomenalna atmosfera. Više nego što smo očekivali. Evropsko prvenstvo u e-footballu prošlo je odlično. Još veće iznenađenje bili su mini turniri sa nagradnim fondom vrijednim preko 5.000 eura gdje se prijavilo preko 1.000 takmičara iz Crne Gore. Prvi dan, posjetilo nas je skoro 2.000 ljudi, a drugog 3.000. Danas, trećeg dana je malo manja gužva, ali tu je veliki broj djece i roditelja. Obećavamo da ćemo od sada svake godine u Crnu Goru dovoditi neko jako svjetsko takmičenje,” kazao je Šoć, a ujedno i podsjetio da je sekretar Svjetske gejming federacije i predsjednik Adria e-sport federacije, Boban Totovski, posjetio događaj i tom prilikom iskazao zadovoljstvo zbog odlične organizacije.

Osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u e-footballu, na kojem je učestvovalo 26 država, Marko Roksić, nije krio ushićenje zbog osvojene nagrade. 

,,Oduševljen sam turnirom, organizacijom i naravno pobjedom. Bilo je teško. Ovdje je dosta dobrih igrača, profesionalaca, koji igraju prvu ligu. Mislim da sam za nijansu bio bolji i da sam imao malo više sreće u odnosu na ostale,” izjavio je gejmer iz Srbije. 

Čestitke na pobjedi, Roksiću je uputio i drugoplasirani Sevimil Mucahit.

,,Bilo je sjajno finale. Čestitke pobjedniku. Mislim da sam mogao da igram bolje, ali ako uzmemo u obzir da je ovo turnir visoke kategorije, ponosan sam što sam osvojio drugo mjesto. Sreo sam se sa starim prijateljima, upoznao sam neke nove. Dopada mi se Crna Gora i nadam se da se vidimo uskoro.” 

Boljem uspjehu iduće godine, nada se i Danijel Orel koji je zauzeo treću poziciju.

,,Ovo je bio sjajan događaj. Učestvovali su najbolji igrači svijeta. Nažalost, nisam se plasirao u finale, ali možda iduće godine,” rekao je Izraelac.

Za njegovog kolegu sa podijuma, treće mjesto predstavlja rekord. 

,,Zadovoljan sam. Treće mjesto je moj najbolji uspjeh na međunarodnoj sceni. Želio bih da čestitam Savezu elektronskih sportova Crne Gore na sjajnoj organizaciji turnira i festivala,” poručio je David Garevski.

Pored takmičarskog dijela programa, posjetioci su imali priliku da uživaju u izložbeno-interaktivnom karakteru štandova, koji su nudili najnovija tehnološka dostignuća, ne samo iz svijeta, već iz Crne Gore, što je ovaj festival pozicioniralo kao prvi domaći naučni ekspo. Posjetioci su mogli bliže da se upoznaju sa dronovima, robotima, 3D štampačima i ostalim tehnološkim rješenjima proizvedenim u našoj zemlji.

Sve je to upotpunila i fascinantna izložba transformersa autora Danila Baletića kao i zabavno-muzički program “Fešta”, u okviru kojeg su nastupali popularni domaći i inostrani dj-evi.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content