Sve zemlje Regiona imaju dobar tržišni potencijal, poručeno je sa panela “Izazovi održivih finansija”

Piše: Objavljeno: 18/10/2023
featured image

Sve zemlje Regiona imaju dobar tržišni potencijal, a primjena ESG standarda u bankarstvu je od velikog značaja, poručeno je sa panela “Izazovi održivih finansija” koji je održan u okviru prve međunarodne konferencije „Montenegro Financial Markets” koju je organizovala Komisija za tržište kapitala Crne Gore.

Poslovanje u skladu sa ESG principima, znači poslovanje poštujući ekološke, socijalne i upravljačke standard.

“Bitno je da svako ima jasno razumijevanje zašto ESG i šta želimo da uradimo i šta želimo njime da postignemo. Mi imamo formalnu ESG strategiju, a važna je edukacija svih zaposlenih u okviru naših organizacija ali je potrebno edukovati i klijente”, kazala je  Sonja Miladinovski, šef Uprave za upravljanje rizicima i ESG Direkcije za koordinaciju rizika u “OTP” banci.

ESG standard dugo godina koriste u “Raiffeisen banci”. Kažu da je nužno da bankje imju portfolio zelenih kredita. 

“Primijenili smo zelene standarde,  edukovali smo klijente. Cilj nam je da promovišemo zelenu ekonomiju i sada imamo uspješne investicije u Rumuniji”, kazala je Vera Economou ispred Centra kompetencija ESG Grupe u “Raiffeisen banci”.

Menadžer Strateške inicijative ESG “Erste banka” Anica Petričević poručila je da u Regionu postoji dobar tržišni potencijal te da su u toj kompaniji osnovali ESG akademiju.

“Bez proizvoda i usluga vrlo je teško zauzeti tržišne pozicije. Mi smo sada na evropskom nivou, imamo zelene proizvode. Po ovom pitanju imamo veliko znanje i razmjenjujemo ga sa kolegama u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Dobra je stvar kada ste dio iste grupe jer možete da imate koristi od toga”, kazala je Petričević.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content