Sve više žena sa problemom nepoštovanja sudske odluke od strane bivših supružnika

Piše: Objavljeno: 21/11/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

,, U proteklih par mjeseci, našoj NVO “Mreža ženskih i dječjih prava”, javlja se sve veći broj žena sa problemom nepoštovanja pravosnažne sudske odluke od strane bivših supružnika”, navodi se u saopštenju.

Kako ističu u saopštenju, najčešći razlog je onemogućavanje kontakta sa djecom čak i u slučajevima gdje je majka staretelj djeteta/djece.

“U pomenutim slučajevima, korisnice su navele da ne mogu da ostvare nikakvu komunikaciju sa svojom djecom, zatim da nemaju najosnovnije informacije o svojoj djeci, kakvog su zdravlja, kako im je u školi, da li im je nešto potrebno, kako će proslaviti rođendan, šta treniraju, šta žele za Novu godinu i slično. One ne mogu sa svojom djecom provoditi kvalitetno vrijeme koje im pripada po presudi, kao ni članovi njihovih porodica”, ističe se u saopštenju NVO “Mreža ženskih i dječjih prava”.

Dodaju da je to gruba zloupotreba roditeljskog prava koje po Porodičnom zakonu ima za posljedicu oduzimanje roditeljskog prava onom roditelju koji onemogućava kontakt djeteta sa drugim roditeljem, piše rtcg.me.

Pojašnjavaju da neke od majki su staratelji, neke nisu, neke su u postupku razvoda i određivanja starateljstva. Sve one ipak imaju isto pravo na komunikaciju i kontakt sa djecom sto im se osporava.

“Naše korisnice navode da njihovi bivši supružnici manipulišu pravnim sistemom na način što brane kontakte majci sa djecom, istovremeno pravdavajući svoje ponašanje odbijanjem djece da vide majku. Pojavno je sigurno tako, ali niko ne ulazi u analizu problema i kako je nastala kod djece odluka da tu majku ili oca ne žele da vide. Niko se ne bavi, niti otkriva kojim roditeljskim porukama su djeca izložena i kako nastaje njihova “odanost” sada jednom roditelju. Ako vam kažu da vas je majka napustila, da je nikakva majka, da nju nije briga za vas i da vas je ostavila, kakav sistem psihološke odbrane ćete razviti u svojoj glavici? Zato za posljedice imamo da djeca rastu bez majke, vremenom se udaljavaju, čime dolazi do nesagledivih posljedica po njihov razvoj u najosjetljivijoj, formativnoj dobi”, ističu iz NVO “Mreža ženskih i dječjih prava”.

Navode da za sve to vrijeme, majke čine nadljudske napore da ostvare svoje roditeljsko pravo i da se približe djeci.

“Ovdje je riječ o gruboj zloupotrebi roditeljskog prava, a nereagovanjem na kršenje se dovodi u pitanje sposobnost Institucija da zastite najbolji interes djeteta ali i majke”, ističe se u saopštenju.

Svjesni su, da su djeca uvučena u manipulaciju i da trpe emocionalno nasilje.

“Mi ne podržavamo roditelja koji na takav način otuđuje dijete i onemogućava kontakt sa drugim roditeljem, bez obzira da li je u pitanju otac ili majka. U porodičnom zakonu član 60 jasno propisuje „Roditeljsko pravo pripada i ocu i majci zajedno“. Zabrinjavajuće je to što imamo brojku za koju možemo reci da je postala pojava i problem u drustvu. Pitamo se koliko njih možda ćute? Kome su ove majke prepuštene? Kome da se obrate”, navodi se u saopštenju.

Uviđa li, ističu, sistem zloupotrebu roditeljskog prava i postoji li krivično djelo u ovakvim postupcima?

“Pitamo se ko je odgovoran i ko će omogućiti djeci da imaju oba roditelja!? Koje institucije sistema će odgovarati za emocionalne traume i psihološke posljedice koje ova lišavanja ostavljaju kod djece i roditelja koji ih ne mogu vidjeti, zagrliti, razgovarati sa njima. Pod hitno trazimo preuzimanje odgovornosti i odgovore”, zaključuje se u saopštenju NVO “Mreža ženskih i dječjih prava”.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content