Sve teže bezbjedno koristiti internet; Banović: Svaki klik ostavlja trag, razviti sposobnost kritičkog razmišljanja i ne prihvatati informacije zdravo za gotovo

Piše: Objavljeno: 29/02/2024
featured image

Čini se da se danas gro našeg života odvija onlajn – sjetite se kada ste posljednji put dan proveli bez “kačenja” na društvene mreže? Ili bez “guglanja”? Jednostavno – internet je dio života pojedinca koliko li vazduh koji diše. Naravno, prisustvo u virtuelnom svijetu često znači i dijeljenje ličnih podataka koji vrlo lako mogu da se zloupotrijebe. Izloženi smo opasnostima kojih nerijetko nismo ni svjesni, a utisak je da prosječan korisnik interneta nije dovoljno upoznat sa mjerama bezbjednosti koje može da preduzme kako bi se zaštitio.

“Internet je platforma koja prikuplja podatke o svakom učesniku, pa tako i osobi koja istražuje. Stoga je važno da budemo svjesni bezbjednosnih rizika na internetu”, naglašava sagovornik Portala Analitika, analitičar Digitalnog forenzičkog centra Marko Banović.

Ukazuje da svaki klik, svaka interakcija, pretraga ili skinuta aplikacija ostavljaju digitalni trag i pomažu da dio naših ličnih informacija dođe do određene baze podataka.

“Zbog toga je važno voditi računa o bezbjednosti”, poručuje sagovornik Analitike.

Prvenstveno je potrebno, kako dodaje, uz korišćenje jakih i jedinstvenih lozinki aktivirati i dvofaktorsku autentifikaciju (2FA) gdje god je to moguće.

“Treba koristiti sigurnosne alate kao što su VPN-ovi za šifrovanje internet saobraćaja. Takođe, redovno ažurirati softver i operativne sisteme kako bi se ispravile sigurnosne ranjivosti. Posebno treba biti oprezan pri dijeljenju ličnih informacija na internetu, posebno na društvenim mrežama”, upozorava Banović.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content