Svaka žena jeste i mora biti poželjna

Piše: Objavljeno: 25/05/2021
featured image

Izjavom o odobravanju selektivnih abortusa, poslanik vladajuće većine je u svom punom retrogradnom zanosu pokazao kakva je budućnost žena u Crnoj Gori. Žene su u Crnoj Gori očigledno nepoželjne, ocijenile su poslanice Kluba poslanika DPS-a. Izjavu poslanika SNP-a Dragana Ivanovića osudili su i iz SD-a i LP.

“Kroz različite vremenske epohe ženama su bila zabranjena različita prava, pravo glasa, pravo na rad, pravo na imovinu, a od danas bi da se pita poslanik Ivanović bilo legitimno zabraniti im i da se rode. Ovim je Crna Gora, pored fenomena da tradicionalno žene nemaju pravo na nasljedstvo govorom vlasti dodala i još jedan fenomen gubljenja prava na rođenje”, poručuju poslanice DPS-a.

Kako kažu žene su se izborile na pravo abortusa, mnoge učene žene su doprinijele razvoju nauke koja nam omogućava rano otkrivanje bolesti u trudnoći, međutim, vajni poznavalac ženskih prava smatra da je nauka napredovala kako bi Crnogorci imali pravo samo na sinove, piše rtcg.me.

“Sigurne smo da građani Crne Gore svakodnevno vide efekte vaše pogubne politike i naša je obaveza da na ovakve ispade reagujemo jer je govor ovakve vrste sraman i vrijeđa osjećanje svake žene u Crnoj Gori, bez obzira na to kojoj politici pripada. Svaka žena u Crnoj Gori jeste i mora biti poželjna!”, zaključuju poslanice DPS-a u reagovanju.

Vujičić: Svako dijete ima pravo na život, očekujemo izvinjenje

Izjava šefa kluba poslanika SNP u Skupštini Crne Gore Dragana Ivanovića kojom je opravdao fenomen selektivnih abortusa nerođene djece samo zbog toga što su ženskog pola, neprihvatljiva je, poručila je  Dubravka Vujičić, poptredsjednica Liberalne partije.

“Očekujemo, zato, od  Ivanovića i SNP da upute izvinjenje javnosti Crne Gore, a naročito ženama i majkama. Argumenti da roditelji imaju pravo da biraju pol svoje nerođene djece na način da će abortirati žensku djecu je nečuven u civilizovanom svijetu. Humanost i nepovredivost života svakog stvorenja na taj se način potpuno ugrožava i dovodi u pitanje, isključivo iz razloga prevaziđenog sujevjerja i patrijarhalnog, konzervativnog uvjerenja da je nepoželjno imati žensko dijete. Zadatak je najviših predstavnika naroda upravo da djeluju edukativno i da utiču na javnost da prevazilazi takve loše pojave konzervativnog društva a ne da ih opravdava. Jer nije u duhu istinske crnogorske tradicije takav odnos prema ženama, žene su ovdje uvijek bile posebo poštovane, i to kao temelj doma i ponos roda”, poručuje Vujičić.

Kako kaže, moramo razumjeti da je svako život jednako važan.

“A svako dijete jednako poželjno za svoje roditelje i društvo, bilo ono ženskog i li muškog pola, te da je to zapravo najbolja tradicija Crne Gore koju možemo da gajimo”, zaključila je Vujičić.

Raščanin: Zapanjeni smo Ivanovićevim retrogradnim stavovima

Forum žena Socijaldemokrata Crne Gore najoštrije je osudio, kako kažu, retrogradne izjave poslanika SNP-a Dragana Ivanovića kojima je u Parlamentu opravdao sprovođenje selektivnih abortusa navodeći kako roditelji imaju pravo da odlučuju o polu svog djeteta.

“Poslaniku Ivanoviću ovim putem poručujemo da žene, u konkretnom slučaju ženska djeca nijesu ništa manje vrijedna od muške. Da svaki zdravorazuman roditelj podjednaku ljubav, pažnju i njegu daje svakom djetetu, bez obzira na njegov pol, a kamoli da mu padne na pamet da ne dozvoli rođenje sopstvenog djeteta jer je ono ženskog pola”, poručuje Ivana Raščanin, predsjednica odbora Foruma žena Glavnog grada.

Apeluju na poslanika Ivanovića da se suzdrži ovakvih retrogradnih izjava i da svojim radom doprinese postizanju jednakosti svih u Crnoj Gori, bez obzira na bilo koje razlike, što podrazumijeva i razlike u polu.

Anđelić: Izjava zavrjeđuje osudu cjelokupne javnosti

Predsjednica Foruma žena SDP Dragica Anđelić kaže da izjava šefa Kluba poslanika SNP-a kojim se afirmiše pravo na selektivni abortus po osnovu pola gruba je i veoma opasna kvalifikacija koja zavrjeđuje osudu cjelokupne javnosti i pokazatelj je da su retrogradni pogledi na ove teme i dalje nažalost široko rasprostranjeni u Crnoj Gori.

Podsjeća da podaci pokazuju da je u Crnoj Gori, već godinama, veći broj rođenih dječaka u odnosu na djevojčice.

“Koliko smo god bili spremni da se dobronamjerno odnesemo prema promjenama koje su se desile 30.avgusta, izjava poslanika Ivanovića je dokaz da neznanje vladajuće strukture, ovom prilikom apostrofirano s rodnog aspekta, predstavlja ozbiljnu prepreku daljem progresu društva. Aktuelizirajući ovu problematiku poslanik Ivanović iznio je stav koji je kontra svim dostignutim standardima ljudskih prava i podstrekuje selektivni abortus zbog kojeg smo vrlo često bili predmet osude u regionu, a da ne govorimo kako na ovu problematiku gledaju razvijene demokratije”, poručio je Anđelić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content