Stvaranje seksualno eksplicitnih lažnih sadržaja biće krivično djelo

Piše: Objavljeno: 17/04/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pixabay

Kreiranje seksualno eksplicitnih “dipfejk” sadržaja vjerovatno će postati krivično djelo u Engleskoj i Velsu, s obzirom na to da raste zabrinutost zbog zloupotrebe vještačke inteligencije u cilju eksploatacije i zlostavljanja žena.

“Dipfejkovi” su slike ili video snimci koji su stvoreni manipulacijom, često uz korišćenje vještačke inteligencije, a sa ciljem stvaranja utiska da je neko učinio ili rekao nešto što zapravo nije.

 Nacrt zakona predviđa da svako ko napravi seksualno eksplicitnu sliku neke druge odrasle osobe bez njenog odobrenja, pa čak i ako nema namjeru da tu sliku podijeli sa bilo kim, rizikuje krivično gonjenje i novčanu kaznu bez gornjeg limita, saopštilo je ministarstvo pravde Velike Britanije.

U Engleskoj i Velsu već sada je ilegalno deliti eksplicitne “dipfejk” sadržaje bez saglasnosti osobe čije se lice koristi u izradi sadržaja, a prekršiocima prijeti kazna zatvora, prenosi rtcg.me.

Britanska ministarka za zaštitu žrtava Lora Faris rekla je na televiziji ITV da će, “koliko ona zna”, ove dvije države članice Velike Britanije biti prve na svijetu koje će zabraniti stvaranje seksualno eksplicitnih “dipfejkova”.

Prema nacrtu zakona, ovo se odnosi na pornografiju, ali i na golotinju, nezavisno od toga da li je konotacija erotska.

Novo krivično djelo biće uvedeno kroz izmene i dopune postojećeg krivičnog zakonika.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content