Stvaranje inkluzivne investicione klime za žene ključno za prosperitet i održivi razvoj Crne Gore

Piše: Objavljeno: 10/09/2021
featured image

Dvodnevni završni sastanak 29. Ekonomskog i ekološkog foruma OEBS-a počeo je danas u Pragu u organizaciji Švedskog predsjedavanja OEBS-om 2021. godine i Kancelarije koordinatora OEBS-a za ekonomske i ekološke aktivnosti.

Olivera Vukajlović, v.d. generalne direktorice Dirketorata za unapređenje konkuretnosti učestvovala je danas na ovom Forumu koji je posvećen temi „Promovisanje sveobuhvatne bezbjednosti, stabilnosti i održivog razvoja u oblasti OEBS-a kroz ekonomsko osnaživanje žena“.

Tom prilikom ona je istakla da je stvaranje inkluzivne investicione klime za žene u Crnoj Gori ključno za prosperitet i održivi razvoj naše zemlje, kao i za izgradnju otpornijeg društva nakon pandemije Covid-19.

Žene iz različitih sfera postale su efikasni akteri promjena. One imaju znanje i stručnost za kreiranje modela ekonomskog razvoja sa posebnim fokusom na poboljšanje poslovnog okruženja. Vlada Crne Gore traži njihovu stučnost i vođstvo pri donošenju ključnih strateških odluka i razvoja nacionalnih politika”  kazala je Vukajlović i dodala da će Vlada pomoći preduzetnicama u tranziciji njihovih mikro biznisa ka malim i srednjim preduzećima boljim pristupom finansiranju za rast njihovih biznisa ali i uspostavljanju mehanizama za razvoj vještina kao i pružanju podrške kroz programe mentorstva. Takođe, žene će imati jednak pristup obukama, kreditima i programima razvoja vještina, za koje smatramo da su neophodne kako bi se osiguralo njihovo puno učešće u incijativama zelene tranzicije.

Ekonomski i ekološki forum OEBS-a je centralni godišnji događaj u okviru ekonomske i ekološke dimenzije OEBS-a koji promoviše politički dijalog o ekonomskim i ekološkim pitanjima vezanim za bezbjednost i doprinosi razradi preporuka i naknadnih aktivnosti za rješavanje ovih izazova. Ovogodišnji fokus Foruma je i promovisanje ekonomskog osnaživanja žena kroz formulisanje i primjenu politika, kao i ekonomskog osnaživanja žena u svim fazama života.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content