Struja u Sjevernoj Makedoniji jeftinija

Piše: Objavljeno: 02/01/2023
featured image

Foto: Pexels

Cijena struje u Sjevernoj Makedoniji od juče je niža u prve dvije blok tarife koje koristi najveći dio domaćinstava, a snižene su i naknade za prenos i distribuciju, dok je porez na dodatu vrijednost (PDV) za električnu energiju povećan sa pet na 10 odsto.

Prema odluci Regulatorne komisije za energetiku (RKE), struja za domaćinstva u prvom bloku od danas je jeftinija 4,11 odsto, a u drugom 2,95 odsto, dok je u trećem skuplja 0,85 odsto i u četvrtom 7,65 odsto.

Najavljujući nove cijene, predsjednik RKE Marko Bislimoski rekao je da će 99,2 odsto domaćinstava u Sjevernoj Makedoniji imati niže cijene struje i mrežarine i da će im tako biti kompenzovano povećanje PDV-a od pet odsto, prenosi rtcg.me.

“Ako građani nastave da štede, veoma mali procenat će imati povećane troškove električne energije. Ovim našim odlukama cijena prenosa električne energije je smanjena 8,66 odsto, a distribucije 19,54 odsto”, rekao je Bislimoski.

Prema odluci RKE Sjeverne Makedonije, ukupna cijena električne energije za male potrošače, uključujući i energiju i mrežarinu, od danas je niža 20,15 odsto.

Bislimoski je rekao da će se ta cijena primjenjivati za 70.000 kompanija, koje su se u prethodnom periodu suočavale sa povećanim troškovima za struju.

“To su male i mikro kompanije, mali dućani, frizerski saloni, mali kafići, kompanije kojima treba ova pomoć”, naveo je.

Regulatorna komisija za energetiku Sjeverne Makedonije je 1. jula uvela četiri blok tarife kako bi poslala signal da električnu energiju treba racionalno koristiti.

Prvi blok je za potrošnju do 210 kilovat-časova, drugi je od 211 do 630, treći je u rasponu od 631 do 1.050, a četvrti je za potrošnju iznad 1.050 kilovat-časova.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content