Stripovi nemaju rok trajanja

Piše: Objavljeno: 04/09/2023
featured image

Stripovi nemaju rok trajanja, zbog čega je važno mladim generacijama pokazati da taj medij nije nešto što će prerasti. Ukoliko žele da crtaju i maštaju nevjerovatne priče, to može biti njihova karijera, saopšteno je na radionici stripa za djecu, održanoj u okviru Hercegnovskog strip festivala, uz podršku kompanije One Crna Gora koja je nagradila najbolje radove.

Učesnica ove radionice Irina Mandić, kazala je da obožava stripove i da je imala želju da pokuša da ih sama nacrta, što je motivisalo da se prijavi za učešće.

“Oduševljena sam radionicom, na kojoj sam saznala za nove stripove koje jedva čekam da kupim. Imam nekoliko omiljenih, među kojima su Tintin, Micky Mouse, Paja patak i Talični Tom”, navela je Mandić.

Dječak Marko Božović, koji je takođe učestvovao u radionici, rekao je da su ga stripovi oduvijek privlačili.

“Moji omiljeni su One piece i Dilan Dog. U okviru radionice sam nacrtao razne stripove. Imali smo zadatak da nastavljamo priču u stripu, a nacrtao sam i svog junaka”, naveo je Božović. 

Voditelj radionice za djecu, strip crtač iz Sarajeva Filip Andronik, istakao je zahvlanost što Hercegnovski strip festival svake godine promoviše ovaj medij među djecom, koja ga tek upoznaju.

“U okviru radionice istražujemo njihovu kreativnost u crtačkim avanturama, a zajedno i stvaramo stripove sa onima nešto starijim”, naveo je Andronik koji vjeruje da danas nema djeteta koje ne zna šta je strip i koje se nikad nije susrelo sa njim.

“Uz sve crteže u pop kulturi, uz filmove o super junacima, slikovnice, naljepnice, majice, djeca se susreću sa stripom. Problem je što ga doživljamo isključivo kao umjetnost za djecu, koju će oni prerasti. A stripovi zapravo nemaju rok trajanja. Njime možete da se bavite sa osam i 88 godina”, kazao je Andronik ističući da strip, za one koji otkriju ljubav prema njemu, može postati i profesija.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content