Striković: Nestašice goriva neće biti

Piše: Objavljeno: 12/10/2022
featured image

Foto: Gradski.me

Posljednje povećanje cijena goriva direktna je posljedica odluke članica Udruženja naftnih kompanija proizvođača sirove nafte OPEC-a koje su na posljednjem sastanku u Beču odlučile da smanje proizvodnju za dva miliona barela na dnevnom nivou od 1. novembra ove godine što je otprilike 4,5 odsto smanjenja u odnosu na dosadašnju proizvodnju, kazao je juče Draško Striković iz Udruženja naftnih kompanija.

– Generalno najveće svjetske ekonomije se snažno bore protiv inflacije. Posljednja odluka zemalja OPEC-a je, na neki način, bila iznenađujuća za najveće potrošače jer će da oteža borbu protiv inflacije. Uprkos tome ona će se nastaviti još snažnije i za očekivati je da dođe do postepenog smanjenja cijena – kazao je Striković gostujući u emisiji “Takulin” na Gradskoj Radio Televiziji.

Da li će u narednih 14 dana doći do povećanja ili smanjenja cijena goriva i za koliko ne može da kaže.

On smatra da dugoročno gledano, za tri do četiri mjeseca možemo očekivati postepeno smanjenje cijena.

– Što se tiče cijena goriva koje plaćaju građani Crna Gora je sa benzinima najjeftinija u cijelom regionu. Jedino Sjeverna Makedonija ima blago veće cijene dok ostale zemlje imaju po 30 do 50 centi veću cijenu. Za eurodizel kao najprodavaniji proizvod, cijena je približno ista u Sjevernoj Makedoniji i kod nas, dok sa druge strane ostale zemlje, recimo Grčka ili Albanija, imaju 20 do čak 40 centi veću cijenu – ističe Striković.

Objašnjava da su sve zemlje regiona oslonjene na iste berzanske kotacije i svi uzimaju proizvode na istim logističkim kanalima.

– Razlike u visini cijena goriva se dešavaju zbog državnih nameta, odnosno akciza i PDV-a, i marži naftnih kompanija. U Crnoj Gori imamo uređeno tržište, odnosno Vlada uredbom određuje maskimalne maloprodajne cijene, dok su marže naftnih kompanija najmanje u regionu – naglasio je Striković.

On je kazao da su i dodao da su naše trenutne akcize izuzetno niske zbog čega za rezultat imamo cijene goriva među najnižim u regionu i Evropi.

U narednom periodu, kaže da teško možemo očekivati nestašice nafte jer ih nije bilo ni u vrijeme inicijalnog šoka rata u Ukrajini.

Tada je, pojašnjava, tržište odgovorilo na izazove i zamijenilo dobavljače za ovaj region koji su bili dobrim dijelom iz Rusije dobavljačima iz Saudijske Arabije i sa Bliskog istoka.

– Crna Gora ima rezerve i skladišne kapacitete koji bi mogli u nekom kratkom periodu da nadomijeste neke probleme u snadbijevanju. Ukoliko dođe do zaoštravanja sukoba na nekom većem svjetskom nivou onda je to neka nova situacija koja možda donese i to, ali u ovom trenutku teško možemo govoriti o nestašici goriva – smatra Striković.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content