Stranci masovno kupuju nekretnine u Turskoj zbog pada lire

Piše: Objavljeno: 19/12/2021
featured image

Foto: Ilustracija, 24tv.ua

Prodaja kuća i stanova strancima u Turskoj skočila je za skoro 50 odsto na rekordan nivo u novembru, privukavši milijarde dolara deviza, jer je pad lire učinio kupovinu znatno jeftinijom onima koji plaćaju u čvrstoj valuti, pokazuju statistički podaci.

Uprkos inflaciji od preko 20 posto na godišnjem nivou, na turskom tržištu nekretnina je generalno vladala živa aktivnost u novembru, pri čemu je zabilježen ukupan rast prodaje od 59 odsto međugodišnje na 178.814 stambenih nekretnina, prema podacima Turskog instituta za statistiku, prenosi bankar.me.

„Ljudi koji gledaju na nekretne kao na sredstvo zaštite od inflacije zaslužni su za nagli rast prodaje u novembru“, rekla je generalna direktorka agencije TSKB za procjenu nekretnina Makbule Jonel Maja, dodajući da su uticaj na veći promet imale i niže kamate na kredite državnih banaka.

Lira je pala na rekordno nizak nivo od 14,99 lira za dolar, čime se njena vrijednost prepolovila ove godine. Trenutno se trguje po kursu od 14,2 lire za dolar, što je za više od 40 odsto slabije nego na početku septembra, piše Reuters.

Altan Elmas, predsjednik udruženja građevinskih kompanija i investitora u stanogradnju Konutder, navodi da je priliv deviza od prodaje stambenih objekata tokom 11 mjeseci ove godine iznosio oko 8,5 milijardi dolara, nadmašivši prognoze te organizacije.

„Do kraja godine možemo da dostignemo 10 milijardi dolara. Najveća podrška novom ekonomskom programu u narednom periodu biće prodaja nekretnina strancima“, rekao je on.

Turski predsjednik Erdogan zalaže se za agresivno smanjenje kamatnih stopa kako bi podržao svoj novi ekonomski program fokusiran na izvoz i kreditnu aktivnost, uprkos rastućoj inflaciji i brojnim kritikama koje na račun tog programa iznose ekonomisti i opozicioni poslanici.

Strancima je u novembru prodato 7.363 kuća i stanova, najviše u jednom mjesecu od 2013. godine otkako se prikupljaju takvi mjesečni podaci. Ubjedljivo najveći broj stranih kupaca bili su državljani Irana, a slijede Iračani i Rusi.

Najpopularnije destinacije u kojima su stranci kupovali kuće bili su Istanbul sa 2.922 prodatih nekretnina, zatim ljetovalište Antalija na jugu zemlje i glavni grad Ankara.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content