Strah od recesije spustio cijene nafte

Piše: Objavljeno: 12/10/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 95 dolara pod pritiskom straha od recesije i ponovnog rasplamsavanja zaraze covidom 19 u Kini, koji su podstakli zabrinutost za potražnju.

Na londonskom tržištu se barelom nafte nakon podne trgovalo po 1,63 dolara nižoj cijeni nego na zatvaranju u ponedjeljak, od 94,56 dolara. Na američkom tržištu cijena mu je pala 1,88 dolara, na 89,31 dolara.

Tržišta su u utorak zabrinule sumorne prognoze za svjetsku ekonomiju, prenosi SEEbiz.

Predsjednik Svjetske banke David Malpass i direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva upozorili su u ponedjeljak na pojačani rizik od globalne recesije, istaknuvši problem tvrdokorno visoke inflacije.

„Na tržištima jača pesimizam”, rekao je stručnjak OANDA-e Craig Erlam, a Naeem Aslam iz Avatrade ukazuje na niz upozorenja o posustajanju rasta svjetske privrede.

Upravo je strah od recesije spustio cijene nafte s nivoa od 147 dolara koju je bila dostigla na početku ruske invazije na Ukrajinu, podstaknuta strahovanjima za snabdijevanje iz Rusije u uslovima oštrih sankcija Moskvi.

Pritisak cijenama bilo je i moguće dalje slabljenje potražnje u Kini nakon što su vlasti zbog ponovnog rasta broja zaraženih covidom 19 pojačale testiranje na koronavirus u Šangaju i drugim velikim gradovima.

Potražnju koči i jaki dolar, koji je dostigao najviši nivo u više godina, smanjujući kupovnu moć kupaca s ostalim valutama.

Značajniji pad cijena spriječilo je tijesno snabdijevanje i najava Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, da će od novembra sniziti ciljani nivo proizvodnje za dva miliona barela dnevno.

U odvojenom izvještaju je OPEC objavio da je barel korpe nafte njenih članica u ponedjeljak koštao 99,13 dolara, što znači da je poskupio 1,7 dolara.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content