Stopirana isplata 918.800 eura njemačkoj firmi

Piše: Objavljeno: 03/09/2023
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Privredni sud je usvojio prigovor tivatskog Vodovoda i ukinuo rješenje javnog izvršitelja Ivana Petrovića iz Podgorice i predmet vratio na ponovno odlučivanje. Petrović je trebalo da prinudno sprovede izvršenje na zahtjev njemačke kompanije Ludwig Pfeiffer Hoch and Tiefbau (LPHT) i naplati ukupno 918.800 eura od tivatskog Vodovoda.

Iz Privrednog suda podsjećaju da je javni izvršitelj Ivan Petrović 31. jula rješenjem odredio izvršenje na osnovu izvršne isprave – arbitražne odluke arbitražnog suda u međunarodnoj arbitraži organizovanoj pri Međunarodnoj trgovinskoj komori donijete u Podgorici 21. aprila ove godine, radi prinudne naplate novčanog potraživanja izvršnog povjerioca Ludwig Pfeiffer Hoch und-Tiefbau GmbH & Co.KG iz Njemačke protiv izvršnog dužnika tivatskog Vodovoda, piše Pobjeda.me.

– Privredni sud postupajući po prigovoru izvršnog dužnika Vodovoda i kanalizacija Tivat nalazi da je javni izvršitelj donio pobijano rješenje na osnovu izvršne isprave – arbitražne odluke Arbitražnog suda u međunarodnoj arbitraži organizovanoj pri Međunarodnoj trgovinskoj komori ne dajući jasne i valjane razloge o odlučnim činjenicama u pogledu vrste arbitražne odluke, odnosno da li se u konkretnom radi o stranoj ili domaćoj arbitražnoj odluci, već samo određuje izvršenje na osnovu izvršne isprave – kazali su iz Privrednog suda.

Sud je naložio javnom izvršitelju da u ponovnom postupku otkloni ukazane nedostatke, nakon čega će ,,biti u mogućnosti da donese pravilnu i zakonitu odluku“.

Privredni sud je nedavno odbio prijedlog opštine tivatskog Vodovoda i kanalizacije da se privremenom mjerom zabrani javnom izvršitelju Ivanu Petroviću da prinudno sprovede izvršenje na zahtjev njemačke kompanije Ludwig Pfeiffer Hoch and Tiefbau (LPHT) i naplati ukupno 918.800 eura.

Petrović je to rješenje donio na zahtjev LPHT na osnovu odluke Arbitražnog suda pri Međunarodnoj trgovinskoj komori radi prinudne naplate, od čega se na glavni dug odnosi 832.655 eura, na troškove arbitraže 78.117 eura, izvršenja 3.040 eura, te za nagradu izvršitelju 5.000 eura.

Ova njemačka kompanija je od kraja 2011. do kraja 2014. godine bila angažovana na izgradnji druge faze gradskog kanalizacionog sistema i vodovodne infrastrukture u Tivtu ukupne vrijednosti 9,5 miliona eura. Dio radova finansirala je Opština skoro četiri miliona, 5,38 miliona je obezbijeđeno iz kredita, dok je njemačka KfW banka donirala 156.000 eura. Kako su mediji nedavno objavili, zbog kašnjenja i primjedbi na kvalitet, Opština Tivat, odnosno Vodovod i kanalizacija su imali sporove, imajući u vidu da su iz lokalne uprave odbijali da plate posljednju fakturu. Ipak, to je Njemcima isplaćeno sredinom 2020. godine dok je na čelu grada bio DPS-ov Siniša Kusovac, jer su sa LPHT potpisali sporazum na osnovu kojeg je plaćeno 830.000 eura.

Prema podacima međunarodnih sajtova koji se bave tom tematikom, njemačka kompanija LPHT je u stečaju.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content