Što prije prevazići probleme OSI prilikom kupovine

Piše: Objavljeno: 13/03/2021
featured image

Ministarstvo ekonomskog razvoja će u najskorijem vremenu preduzeti sve dalje korake u prevazilaženju problema sa kojima se susrijeću osobe sa invaliditetom prilikom kupovine roba i usluga. To je saopšteno nakon sastanka državne sekretarke u Ministarstvu ekonomskog razvoja, Milena Lipovine-Božović i direktora NVO Savez slijepih Crne Gore, Goran Macanović.

Povod ovog sastanka je, kako je saopšteno iz MER, pronalaženje adekvatnog rješenja za prevazilaženje problema sa kojima se susrijeću osobe sa invaliditetom prilikom kupovine roba i usluga, piše rtcg.me.

Direktor Saveza je ukazao na diskriminatornu prirodu Pravilnika o listi proizvoda, načinu isticanja i vrsti objekata u kojima se ističu obavještenja o robi na Brajevom pismu, i da je NVO Savez Slijepih Crne Gore dva puta podnosio pritužbu Ombudsmanu povodom primjene ovog Pravilnika.

Sa druge strane on je izrazio zadovoljstvo što je CG jedina zemlja u Evropi koja ima zakonski regulisanu obavezu obilježavanja proizvoda na Brajevom pismu a što je u skladu sa međunarodnim konvencijama o zaštiti prava osoba sa invaliditetom.

“Državna sekretarka je saslušala zahtjeve Saveza slijepih i slabovidih lica i iskazala razumijevanje za situaciju u kojoj se nalaze slijepa i slabovida lica.  Sagovornici su se saglasili da je potrebno formirati radnu grupu i izmijeniti Pravilnik koji sasdrži diskriminatorne odredbe, u skladu sa preporukom Ombudsmana”, zaključuju iz MER.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content