STO predviđa naglo usporavanje rasta globalne trgovine

Piše: Objavljeno: 06/10/2022
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Svjetska trgovinska organizacija (STO) predviđa naglo usporavanje rasta globalne robne razmjene naredne godine, jer rastuće cijene energenata, povećanje kamata i poskupljenje hrane i đubriva, smanjuju potražnju za uvozom.

Iz STO-a su saopštili da će robna razmena ove godine porasti 3,5 odsto u odnosu na aprilsku procjenu od tri odsto, dok za narednu godinu predviđaju rast trgovine od samo jedan odsto, znatno niži od prethodne prognoze od 3,4 odsto.

STO je navela da postoji velika neizvjesnost u pogledu njenih prognoza, zbog čega je ponudila alternativnu procjenu rasta trgovine u rasponu od dva do 4,9 odsto za ovu godinu i od minus 2,8 do 4,6 odsto za narednu godinu, prenosi rtcg.me.

Generalna direktorica STO-a, Ngozi Okonjo-Iweala, upozorila je na opasnost od pribjegavanja trgovinskim ograničenjima, kako bi se ekonomije zaštitile od ranjivosti u lancu snabdijevanja.

“Ograničenja u globalnim lancima snabdijevanja samo bi produbila inflatorne pritiske, što bi dovelo do usporavanja ekonomskog rasta i pada životnog standarda tokom vremena”, navela je Okonjo-Iweala u saopštenju.

Ona je dodala da je svijetu potrebna raznovrsnija i razuđenija baza za proizvodnju dobara i usluga, koja bi trebalo da podstakne rast, poveća otpornost i poboljša dugoročnu stabilnost cijena, ublažavanjem izloženosti ekstremnim vremenskim prilikama i lokalnim poremećajima.

Creative
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Skip to content