Šteta za Žabljak ako se ne prihvati zakon o finansiraju lokalne uprave

Piše: Objavljeno: 04/01/2024
featured image

Foto: Ilustracija, pexels

Opština Žabljak očekuje da će Zakon o finansiranju lokalne samouprave biti usvojen na narednom skupštinskom zasijedanju, koje je, zakazano za 19. januar.

Ukoliko se ovaj pravni akt ne usvoji, kako ističu, sjeverne opštine, među kojima je i Žabljak, neće biti u mogućnosti da naplaćuju porez na promet nepokretnosti koji je u njihovoj nadležnosti od 1. januara 2024. zbog tehničke nemogućnosti otvaranja računa, piše rtcg.me.

Kako navode u ovoj Opštini, izmjenom je planirano dodatnih 10 miliona za finansiranje sjevera. Računajući na taj prihod već su planirali značajne infrastrukturne promjene na području Žabljaka.

“Napominjemo da je Strategijom prethodne Vlade, predviđeno ukidanje sredstava iz egalizacionog fonda za našu opštinu. Takođe, još uvijek je neizvjesna situacija u vezi sa milionom eura od ekonomskog državljanstva, a koji je naša opština dobila pod specifičnim i nepovoljnim uslovima. Uzimajući sve u obzir, dolazimo do zaključka da se Opština Žabljak kontinuitano dovodi u nepovoljnu situaciju. Iako se radi o opštini koja je do sada finansijski stabilna i održiva, značajniji i krupniji infrastrukturni projekti ne mogu biti realizovani u značajnoj mjeri, a da ne postoji finansijska podrška države”, naglašavaju u lokalnoj upravi.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content