Stanić: Vlada da hitno smanji akcize na gorivo, inflacija udar na standard svih građana

Piše: Objavljeno: 13/09/2023
featured image

Foto: gradski.me

„Odlukom Vlade Crne Gore, u maju 2021 je donijetaje odluka da se smanje akcize na gorivo za 50%,poslije pet godina aktivnosti i insistiranja SDP“, podsjetio je šef medijskog tima SDP-a Mirko Stanić.

Tom odlukom su se, kako kaže, cijene litra goriva na pumpama umanjile za 25 do 30 euro centi i bile značajno olakšanje za sve građane i privredu, koja je konačno mogla poslovati u barem približnim uslovima kao njihova konkurencija u regiji. Ta oduka o smanjenju je, dodaje, nažalost ukinuta od strane Vlade i danas opet plaćamo najskuplje gorivo u regiji, piše gradski.me.

„Danas kad cijene goriva rastu 11 put za redom i kad imamo gotovo nedjeljna povećanja cijena gotovo svih roba i usluga, Vladi ne pada na pamet da primijeni ovu antikriznu mjeru i time konačno izvuče ruku iz džepa građana.A koliko su same izjave iz Vlade kontradiktorne, najbolje govori konstantna priča o enormnim prihodima budžeta i ogromnom suficitu, kao da taj novac u budžet uplaćuju građani Bolivije ili Nepala, a ne upravo naši sugrađani i privreda, koji ovoliko nameta i povećanja cijena sve teže podnose“, ističe Stanić.

Matematika po pitanju akciza je, kaže on, jasna.

„Na ovu cijenu goriva je potrebno smanjiti akcize, kako bi se “ispeglao” rast na svjetskom tržištu, a država će svakako prihodovati dovoljno novca zbog naplate PDV na veću osnovicu goriva i time anulirati pad od akciza, jer svi prihodi idu u državni budžet – ma kako se zvali“, kaže Stanić.

Inače, kako dodaje, prihodi od akciza do kraja jula 2023 ostvareni su u iznosu od 171,5 mil. € i veći su u odnosu na planirane za 29,9 miliona eura ili 21,1%, odnosno 34,2 mil. eu ili 24,9% u odnosu na isti period 2022. godine. 

Ovaj podatak, prema njegovim riječima, pokazuje da bi i sa smanjenjem akciza prihodi po ovom osnovu na kraju godine bili u skladu sa planom.

„Ukoliko se ovo ne desi, građane, pogotovo oni sa nižim primanjima i ogromna većina penzionera, čeka veoma izazovna jesen sa cijena prehrambenih proizvoda, prevoza, ogrjeva i brojnih usluga koje su značajno veće nego prošle godine“, zaključuje Stanić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content