Stanić: Akcize na gorivo smanjiti za iznos povećanja cijena u prethodna tri mjeseca

Piše: Objavljeno: 19/09/2023
featured image

Foto: SDP

Akcize na gorivo treba smanjiti za iznos povećanja cijena u prethodna tri mjeseca, kazao je član Predsjedništva SDP-a Mirko Stanić. On upozorava da bi cijene goriva u narednih mjesec dana mogle premašiti 2 eura i na taj način bi, kako je kazao, došlo do novog poskupljenja.

“Ukoliko se nastavi sa neodgovnim ponašanjem Vlade Dritana Abazovića kad su u pitanju akcize na gorivo, cijena na pumpama će u narednih mjesec dana probiti psihološku barijeru od 2 eura za litar, čime će se stvoriti još jedna spirala poskupljenja skoro svih roba i usluga u Crnoj Gori”, kazao je Stanić.

On navodi da je zbog toga potrebno iskoristiti antiinflatornu mjeru, koja je Vladi na rasploganju, i smanjiti nivo akciza za iznos povećanja cijena u prethodna 3 mjeseca. Time bi se, kaže Stanić, izbjegla situacija u kojoj bi novi talas poskupljenje doveo do sve težeg obezbjeđivanja osnovnih životnih namirnica i plaćanja računa za desetine hiljada crnogorskih porodica, piše rtcg.me.

“Najvažniji element za ovu odluku, kada su u pitanju javne finansije, je činjenica da su prihodi od akciza do kraja jula 2023 ostvareni u iznosu od 171,5 mil. eu i veći su u odnosu na planirane za 29,9 miliona eura ili 21,1%, odnosno 34,2 mil. eu ili 24,9% u odnosu na isti period 2022. godine”, kazao je Stanić.

Navodi i da eventualno smanjenje akciza za 50% ne bi ugrozilo plan naplate za ovu godinu, odnosno, već sada je izvjesno da bi taj plan bio značajno prebačen.

“Iako je jasno da se vlast u proteklih nekoliko mjeseci ponaša poput turističke agencije koja ispunjava mladalačke želje za obilzak svijeta, potrebno se posvetiti barem malo stvarnim potrebama građana i crnogorske privrede”, zaključio je Stanić.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava
Skip to content