Standard u Sloveniji dostigao 85 odsto prosjeka EU

Piše: Objavljeno: 19/12/2022
featured image

Foto: Pexels

Individualna potrošnja po stanovniku u standardima kupovne moći u Sloveniji prošle godine je dosegla 85 odsto prosjeka EU, što je tri postotna boda više nego 2020.

Prošle godine je potrošnja bila ista kao u Češkoj i Španiji, prenosi rtcg.me.

Prema vrijednosti tog pokazatelja, među 37 evropskih zemalja, Luksemburg je zauzeo najviše mjesto, gdje je pokazatelj 44 odsto viši od prosjeka 27 zemalja EU. Slijedile su Norveška i Njemačka.

Prema pokazatelju bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku u standardu kupovne moći kao mjeri ekonomskog razvoja, položaj zemalja bio je sličan položaju potrošnje po stanovniku u standardu kupovne moći. Međutim, razlike među zemljama bile su mnogo veće.

Vrijednost tog pokazatelja među 37 evropskih zemalja prošle godine je bila najveća u Luksemburgu (168 odsto više od prosjeka u 27 zemalja EU), a slijede ga Irska, Norveška i Švajcarska.

U Sloveniji je BDP po stanovniku u standardima kupovne moći dostigao 90 odsto prosjeka EU, što je jedan postotni bod više nego 2020. Od 2015. vrijednost je rasla četiri godine zaredom, a ista je bila i 2019. i 2020. Slovenija je prošle godine dosegla najvišu vrijednost ovog pokazatelja u posljednjih deset godina, tvrde statističari.

Kipar, Litvanija i Estonija prošle godine su bili najbliže Sloveniji po BDP-u po stanovniku. Na Kipru je vrijednost ovog pokazatelja iznosila devet odsto, a u Litvaniji i Estoniji 11 odsto niža od prosjeka EU.

Creative
Društvo
Kolumne
Ostalo
Posao
Uncategorized
Vijesti
Zabava

Ostavi komentar

(Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *)

Skip to content